Mario Bratulić: Želja nam je da postanemo kobasičarski  centar ne samo u Istri nego i šire(video)

Načelnik opštine Sveti Petar u Šumi gospodin Mario Bratulić kaže za našu televiziju  da je ova opština specifična, pošto na samo 1050 stanovnika , ima sedam ozbiljnih komercijalnih proizvođača tradicionalnih suhomesnatih proizvoda, od istarskih pršuta do istarske kobasice koju baš svi prave i to na nekoliko načina.

 

– U našoj opšini, prostorno jednoj od najmanjih, ali po mnogo čemu najživahnijih i najvitalnijih u Istarskoj županiji, 2013. godine utemeljena je manifestacija “S kobasicom u Evropu”. Pokrenuli smo je sa željom i vizijom da se velikoj evropskoj porodici  predstavimo onim najboljim što imamo, a to su domaći proizvodi koji odišu drevnom tradicijom, vrhunskom kvalitetom, i umećem prenošenim s kolena na koleno. Kobasice su deo naše istorije, naše kulture i našeg identiteta . Takođe i skoro svaki kraj Evrope, kobasice su i naš brend za sticanje novih prijateljstava, za uspostavljanje  ne samo manifestacijske nego i ekonomske, kulturne i svake druge saradnje.  Želja nam je da postanemo kobasičarski  centar ne samo u Istri nego i šire. Našim sajmom uspeli smo okupiti proizvođače kobasica iz većine hrvatskih regija, pa i iz susednih država, Srbije , Slovenije , Mađarske  u zajedničkoj želji da se jedni drugima predstavimo, ne samo svojim proizvodima nego i celokupnim svojim nasleđem, i da pokrenemo stvaranje zajedničke platforme kako za valorizaciju tradicionalnih  proizvoda, tako i za ekonomsku revitalizaciju ruralnog prostora – poručio je  načelnik Mario Bratulić. .Gospodin Bratulić je svojom stručnošću , pomogao u ovoj manifestaciji pošto je doktotrirao na temu  zrenja domaćih kobasica.

 

Danas drugog dana sajma kobasica  su dodeljene nagrade za nadivanju kobasica na beku.

PRVO MESTO  osvojila je  Tamara Turčinović najmalađi proizvođač ne samo kobasica nego i pršuta i špeka.Kako je naglasila receptura je tradicionalna od njenih starih na koje je ponosna i zahvalna im je na veštinama koje su je naučili.

DRUGO mesu je osvojio  je  BELJE“

TREĆE mesto osvojila je  IRENA KRSTIĆ.

 

 

Na  manifestaciji  su  izlagali proizvođači vina , ulja , meda , proizvoda sa  tartufama … Vino, masline, tartufi, moćni su alati, ali treba ih koristiti na nove načine i tražiti stalno nove.  Istarske kobasice postavljaju visoke kobasičarske standarde u Svetom Petru u Šumi. Tu se danas predstavljaju i ocenjuju drugi regionalni i međunarodni kobasičarskih i suhomesnatih dostignuća. Na gastronomskoj karti sveta mali je istarski gradić na sebe upečatljivo skrenuo pažnju poznavaoca .

IZVOR:BALKANTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*