Separatistički pokreti stvaraju destabilizaciju i ranjivost u afričkim državama

Protekle srede, 11. maja, Globalna koalicija za poraz DAEŠ-a/ISIS-a održala je sastanak na ministarskom nivou u Marakešu, u Maroku, na poziv marokanskog ministra spoljnih poslova Nasera Burite i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena. Prvi sastanak ove koalicije koji je sazvan u Africi okupio je 79 zemalja, uključujući i Srbiju koju je predstavljao ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, zatim 47 ministara i 38 ministara spoljnih poslova, koji su svi aktivno učestvovali u razgovorima. Treba istaći da je više od 400 učesnika ovog događaja na visokom nivou doprinelo uspešnom donošenju zaključaka pomenutog skupa.

U svojoj zajedničkoj deklaraciji izdatoj po okončanju sastanka, ministri još jedanput potvrdili zajedničku odlučnost i ujedinjenost u nameri da nastave borbu protiv DAEŠ-a/ISIS-a kroz vojne i civilne napore, doprinoseći tako trajnom i konačnom porazu ove terorističke grupe. Oni su takođe potvrdili da međunarodno pravo mora biti ispoštovano pod svim okolnostima.

Važno je reći i to da su ministri konstatovali da obezbeđivanje trajnog poraza DAEŠ-a/ISIS-a u Iraku i Siriji ostaje prioritet broj jedan na agendi Globalne koalicije. Oni su naglasili da uprkos značajnim neuspesima koje je pretrpelo vođstvo DAEŠ-a/ISIS-a u nedavnoj prošlosti, ova teroristička grupa nastavlja i dalje da sprovodi napade u Iraku i Siriji, čime nedvosmisleno predstavlja kontinuranu pretnju.

Pored toga, Koalicija je takođe prepoznala potrebu da se suoči sa rastućom pretnjom ISIS-a u Africi i pozdravila je prva tri sastanka Fokus grupe za Afriku, koja su ranije održana u Briselu, Rimu i Marakešu.

 

S tim u vezi, Koalicija je naglasila da je veoma važno rešavanje osnovnih, primarnih uzroka nesigurnosti i nestabilnosti u Africi, naglasivši pritom svoju zabrinutost zbog narastućeg broja para državnih entiteta, uključujući separatističke pokrete, kao i zbog raspoređivanje privatnih vojnih odreda u Africi koji generišu destabilizaciju i produbljuju ranjivost afričkih država. Jasno je da ovakvo negativno delovanje pomenutih aktera svakako ide na ruku ISIS-u i drugim terorističkim i nasilnim ekstremističkim organizacijama.

Poslednje, no ne i najmanje važno, jeste da su predstavnici 79 zemalja prisutnih na sastanku naglasili značaj i neophodnost suočavanja sa globalnom pretnjom oličenom u ISIS-u kroz holističku i sveobuhvatnu međusobnu koordinaciju, istovremeno prepoznajući važnost pronalaženja održivih rešenja za osnovne uzroke terorizma i nasilnog ekstremizma. Koalicija je tom prilikom podvukla takođe značaj obezbeđivanja smislenog uključivanja i učešća žena, mladih i drugih marginalizovanih grupa u populaciji u ovim aktivnostima.

Podsetimo da je Globalna koalicija protiv DAEŠ-a formirana u septembru 2014. i da je ona jedinstvena po svom članstvu, obimu i posvećenosti cilju. Glavna, primarna misija Koalicije jeste upravo razobličiti pravu prirodu i karakter ISIS-a i osigurati njegovog trajni i konačni poraz.

 

 

 

IZVOR:MIRKA MIHAJLOVIĆ

FOTO:MMX

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*