Maskirane osobe privele još jednog beloruskog opozicionara

Maskirane osobe privele su jutros advokata Maksima Znaka, jednog od dva poslednja člana beloruskog opozicionog Koordinacionog saveta na slobodi, saopštio je njegov tim.

Maskirane osobe privele još jednog beloruskog opozicionara 1Foto: Beta/AP/Sergei Grits

„Maskim Znak je došao u kancelariju kako bi učestvovao na video konferenciji, ali nije se uključio, samo je uspeo da pošalje poruku ‘maske’“, precizira njegova pres služba na mreži Telegram, uz fotografiju na kojoj se vidi kako maskirane osobe u civilu odvode advokata.

Ovaj 39-godišnji pravnik je jedan od sedam članova Koordinacionog saveta, formiranog u cilju tranzicije vlasti u Belorusiji i odlaska predsednika Aleskandra Lukašenka.

Dobitnica Nobelove nagrade za književnost Svetlana Aleksijevič je ostala poslednja članica te grupe na slobodi, pošto su ostali ili uhapšeni ili primorani na egzil.

Ovo poslednje hapšenje je usledilo nakon jednomesečnih masovnih protesta zbog spornih predsedničkih izbora na kojima je Lukašenko po šesti put izabran za predsednika.

Iako policija i službe bezbednosti nisu potvrdile hapšenje Znaka, on je nestao poput ostalih opozicionara koje su maskirane osobe privodile, a potom bi bilo saopšteno da su u pritvoru ili primorani na egzil.

Opozicionarka Marija Kolesnikova uhapšena je juče na granici Belorusije i Ukrajine, a dvoje njenih saradnika uspeli su da izađu iz zemlje. Minsk je na kraju priznao njeno hapšenje.

Kolesnikova je jedna od tri žene koje su učestvovale u predsedničkoj trci protiv šefa države Aleksandra Lukašenka. Druge dve Lukašenkove rivalke su uspele da napuste zemlju.

 

IZVOR:DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*