Massive Attack: Prva evropska turneja vozom kao deo borbe protiv klimatskih promena

Robert del Naja (3D), left, and Grant Marshall (Daddy G)

Pevač legendarnog britanskog benda Robert Del Naja kaže da će ova grupa izbegavati let avionom zbog pogubnog uticaja na životnu sredinu.

Britanski bend Massive Attack saopštio je da kreće na evropsku turneju vozom u cilju smanjenja količine emitovanih ugljenikovih jedinjenja.

Robert del Naja (3D), left, and Grant Marshall (Daddy G)

Pevač Robert Del Naja rekao je za BBC radio 4 da bend iz Bristola, koji ovih dana nastupa u Francuskoj, želi da izbegne let avionom zbog pogubnog ugljeničnog otiska na klimatske promene koji je ostavljen tokom prethodnih turneja grupe.

Britanska agencija za zaštitu životne sredine upozorila je da 2020. godina predstavlja „poslednju šansu“ da se reši problem klimatskih promena.

Grupa Massive Attack je podelila podatke sa četiri godine turneja za istraživanje o uticaju muzičke industrije na klimatske promene koje sprovodi Univerzitet u Mančesteru.

Bend je veći deo 2019. godine proveo uz aktiviste pokreta „Pobuna protiv izumiranja“ (Extinction Rebellion), i nastupio je na jednom od njihovih protesta u Londonu.

Robert Del Naja, poznatiji kao 3D, rekao je za BBC da su muzičari „vodili život obeležen visokim stepenom korišćenja ugljenika.“

„Ali kao društvo, već dugo živimo u privredi zasnovanoj na čvrstom gorivu i do sada nismo imali mogućnosti da utičemo na to.“

„Sada je pred nama izazov – ne samo da se lično žrtvujemo, već i da insistiramo na sistemskoj promeni koja je neophodna. Više nema vremena za uobičajene poteze.“


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Autor: BBC News na srpskom

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*