Maturanti proslavili kraj školske godine na Keju žrtava racije

Dok željno iščekuju da li će se epidemiloška situacija poboljšati i Krizni štab dati zeleno svetlo za veća okupljanja i proslave, novosadski maturanti kraj srednjoškolskih dana i početak nove etape u životu već nekoliko dana proslavljaju uz muziku s razglasa, piće, grickalice i po koju suzu na Keju žrtva racija.
e
Foto: Dnevnik (V. Fifa)

Naša ekipa je u sredu popodne zatekla učenike Tehničke škole “Mileva Marić Ajnštajn” koji su pojasnili da su se samoinicijativno organizovali putem društvenih mreža, te da su u kontaktu s vršnjacima iz drugih srednjih škola i da svaka obrazovna ustanova “zakazuje terin” za druženje kako ne bi bilo suviše okupiljenih na malom prostoru. Direktori srednjih škola upoznati su s proslavama kraj Dunava ali su im “vezane ruke”, pošto se organizuju van obrazovnih ustanova. Ipak, apeluju na đake da se preporuke Kriznog štaba moraju poštovati, a da li će mali i veliki maturanti završetak školovanja obeležiti kao i ranijih godina – svečano zavisi od odluka nadležnih.

Foto: Dnevnik (V. Fifa)

Kako su nam maturanti kazali, više od godinu dana slušaju nastavu onlajn, o izlascima i žurkama su mogli samo da sanjaju, neke drugare iz školske klupe možda više neće sresti, te su se snašli i odlučili da na otvorenom organizuju proslavu jer su je zaslužili. Prema njihovim rečima i inače provode vreme zajedno – gotovo svake večeri se okupljaju „na gajbi” kod prijatelja i po kvartovima gde sede zajedno ili igraju fudbal i košarku, ta smatraju da ovakav vid proslave nije ništa neobično.

Maturant TŠ “Mileva Marić Ajnštajn” Nikola Jovanović pojasnio je da je mladima teško i suviše izazovno da ovako dugo žive s ograničenjima. Željni su života, novih iskustva i poznantava, uostalom matursko veče je važan momenat u životu svakog đaka.

Foto: Dnevnik (V. Fifa)

– Prvi put smo želeli da se okupimo na Keju pre sedam dana i da uz Medicinsku školu “7. april” napravimo slavlje, ali smo uvideli da bi nas u tom slučaju bilo suviše, pa smo odlučili da druženje pomerimo za nekoliko dan – pojasnio je Nikola. – Oko 15 časova smo se sastali, dva sata kasnije su naišli i trubači, a razilazimo se uglavnom oko 21 čas. Osim toga, čuo sam da mnogi iznajmljuju vikendice u Sremskoj Kamenici, Ledincima i na Popovici, pa da društvo od njih petnaestak organizuje malu proslavu.

Foto: Dnevnik (V. Fifa)

Profesorka u TŠ “Mileva Marić Ajnštajn” Jasna Kovačević “držala je na oku” đake kako ne bi bilo nikakvih incidenata.

– Deca su me obavestila da su dobili termin za proslavu, pa sam odlučila da se nakon oproštajnog čosa uputim s njima na Kej i da se uverim da je sve uredu – rekla je profesorka Kovačević. – Divim im se kako su  uspeli da izguraju onlajn nastavu, koja nikada neće moći da zameni čas u učionici, i kako su, uprkos svemu, ostali vedrog duha, kako gledaju u budućnost i teže ka uspehu. Inače, naše matursko veče u hotelu “Park” je trebalo da bude 12. juna, ali je odgođeno za 3. juli i svi se nadamao da će Krizni štab do tada ublažiti epidemiološke mere.

Foto: Dnevnik (V. Fifa)

Ne gubeći nadu, mnoge srednje škole su zakazale maturske večeri za kraj juna ili početak jula, mahom u hotelu “Park” i drugim ugostiteljskim objektima, a učenici uveliko merkaju odela i svečane haljine po radnjama. Kada je reč o osmacima, za njih se školska godina završava danas, a na koji način će to obeležiti ostaje da vidimo. Ono što je sigurno je da su svi spremni za svečani oproštaj od đačkih dana.

Foto: Dnevnik (V. Fifa)
Veselo, uz pesmu i zagrljaj

Maturanti su čitavo popodne veselo plesali, omiljene pesme pevali u glas i pozdravljali se. Svako odeljenje dizajniralo je maturske majice u raznim bojama, na kojima su bile odštampane šaljive poruke. Naravno, neizostavno je bilo i potpisivanje markerima po majicama, a “autogrami” i crteži oslikavani su i po rukama.

S. Kovač

Foto: Dnevnik (F. Bakić)
IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*