Mediji: Premijer Sudana u kućnom pritvoru, hapšenja državnih zvaničnika

Sudan, KartumIzvor: Tanjug / AP, Marwan Ali

Oružane snage uhapsile su u Sudanu premijera Abdalu Hamdoka, grupu ministara i čelnike nekoliko saveznih država i političkih stranaka, javila je televizija „Al Hadath“, pozivajući se na neimenovane izvore.

Oružane snage ušle su i u kuću premijerovog savetnika za medije i uhapsile ga, izjavili su za Rojters izvori iz njegove porodice. Vojska nije odmah komentarisala tu informaciju.

Sudanska televizija emituje program normalno, a izvori su za Rojters tvrdili da internet po svemu sudeći nije dostupan u glavnom gradu.

Situacija je u Sudanu napeta nakon neuspelog pokušaja državnog udara u septembru i žestokih međusobnih optužbi vojske i političkih tela koji bi trebali da dele vlast nakon svrgavanja nekadašnjeg čelnika Omara al-Bašira 2019. godine. On je zatvoren, a vojska i politička tela trebali bi zajednički upravljati zemljom do izbora 2023. godine.

Napetosti su ovog meseca eskalirale nakon što se koalicija pobunjeničkih gripa i političkih stranaka udružila s vojskom, a pristalice vojske organizovale proteste pred predsedničkom palatom, tražeći raspuštanje civilnih vlasti.

Nekoliko ministara učestvovalo je, pak, prošle nedelje u velikim protestima u Kartumu i u drugim sudanskim gradovima protiv mogućnosti da vlast preuzme vojska.

Vojni čelnik Državnog veća poručivao je u više navrata da je spreman da podupre prenos vlasti, napominje Rojters.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*