Medinski podržao otvarenje kulturnog centra Srbije u Moskvi

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević sastao se sa ministrom kulture Ruske Federacije Vladimirom Medinskim, koji je tom prilikom podržao ideju o otvaranju kulturnog centra Srbije u Moskvi.

Vladimir Medinski će u narednih nekoliko meseci nastojati da u saradnji sa moskovskim vlastima reši pitanje budućeg prostora za srpski kulturni centar, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture,

Vukosavljević je podsetio svog kolegu na bliskost i povezanost naših naroda i kultura i istakao činjenicu da samo u Beogradu ima 39 ulica sa imenima ličnosti iz ruske istorije i da od skoro jedan park u centru Beograda nosi ime čuvenog ruskog hora „Aleksandrov“.

Velika pažnja na sastanku posvećena je i predstojećem obeležavanju 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje koja se obeležava 2018. godine, učešću srpskih umetnika na manifestaciji „Bele noći“ u Sankt Peterburgu, pokretanju projekta „Kulturne sezone“ koji bi intenzivirao kulturnu razmenu na duži vremenski period.

Konstatovano je da je saradnja proširena i na kinematografiju i da je uspešno započeta prva rusko-srpska koprodukcija na filmu „Balkanska linija“.

Medinski je podržao i sve aktivnosti Srbije na povraćaju artefakata značajnih za našu istoriju i kulturu.

Bilateralni susret Vukosavljevića i Medinskog, tokom održavanja 6. Sankt-Peterburškog međunarodnog kulturnog foruma, dogovoren je sa ciljem da se bogata kulturna saradnja Srbije i Rusije unapredi i da se ubrza rešavanje aktuelnih pitanja iz ove oblasti.

Vukosavljević je nakon dugog i uspešnog sastanka koji je protekao u naglašeno prijateljskom tonu i uz međusobno razumevanje u vezi sa svim pokrenutim temama, pozvao ruskog kolegu da poseti Srbiju u najskorije vreme kako bi se nastavilo sa daljim učvršćivanjem saradnje i povezivanjem naših bratskih kultura, ističe se u saopštenju.

 

Izvor: rts.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*