Mediteran u delima iz kolekcije Pavla Beljanskog

U četvrtak, 21. juna, u 20 časova, održaće se tematsko predavanje „Putovanja Pavla Beljanskog“ u Spomen zbirci Pavla Beljanskog.

U kontekstu aktuelne izložbe „Mediteran u delima iz kolekcije Pavla Beljanskog“, obeležavanje godišnjice rođenja kolekcionara Spomen-zbirka posvećuje njegovim putovanjima. U svim mediteranskim zemljama koje su bile inspiracija stvaraocima iz njegove kolekcije boravio je i sam Beljanski.

Iz Grčke, sa Krfa, gde je kao i mnogi sunarodnici našao utočište od strahota Prvog svetskog rata, uputio se na dalje školovanje u Francusku, koja će trajno obeležiti i njegov kolekcionarski ukus. Sa putovanja po Italiji i odmora u Herceg Novom i Dubrovniku svedoče fotografije i poslate razglednice koje se čuvaju u Dokumentarnom fondu Spomen-zbirke. Zanimljivo putovanje po Bliskom Istoku i Egiptu započeo je u Aleksandriji, upoznajući afričku obalu Mediterana.

O ovim susretima Pavla Beljanskog s mediteranskim podnebljem govoriće autor izložbe Jasmina Jakšić Subić, viši kustos Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*