Mediteranski vrt – zelena učionica, rasadnik biljnih vrsta i znanja

Podgorica – Projekat Mediteranski vrt-zelena učionica, ušao je u svoju završnu fazu, a svečano otvaranje predviđeno je narednih dana. Ovim projektom koji Glavni grad Podgorica realizuje u saradnji sa nevladinom organizacijom Udruženje ljubitelja Gorice i prirode, Podgorica će dobiti mediteransku oazu na otvorenom koja će imati svoj kontinuitet i predstavljaće  učionicu na otvorenom, rasadnik mediteranskih vrsta, novi kutak u gradu u kojem ćemo se družiti, zajedno učiti, osmišljavati nove ideje.

Vrt će, nakon formalnog „puštanja u rad“, biti otvoren za posetioce svih uzrasta, u terminima koji će biti definisani. Otvaranje Vrta biće realizovano u saradnji sa Ministarstvom nauke, u okviru manifestacije „Otvoreni dani nauke 2018.“. Učestvujući u radionicama koje će tom prilikom biti organizovane, učenici osnovnih škola upoznaće se sa karakterističnim biljkama Mediterana, naučiti kako da ih jednog dana i sami posade u Mediteranskom vrtu, ali i u svojim dvorištima i parkovima u kojima se igraju. Bogatstvo i raznovrsnost živog svijeta Gorice deci će biti prikazano i kroz projekciju kratkog filma, u posebno opremljenom delu Vrta.

Projekat podrazumeva svojevrsnu revitalizaciju dela brda Gorica, u zoni dodira dva masiva koji čine Goricu. Prostor je bio zapušten u smislu da je u celini bio obrastao invazivnim vrstama i kao takav naročito podložan požarima.

U odnosu na prvobitno stanje, prostor je gotovo u potpunosti transformisan, teren je raskrčen, uklonjene su invazivne vrste, formirane su tzv. „terase“ od kamenja koje se nalazilo na samoj lokaciji, napravljene šetačke staze koje su oivičene oborenim stablima takođe sa Gorice, nasute su lomljenim šljunkom, postavljena je zaštitna ograda, postavljene su elektroinstalacije, klupe i informativnivne table.

Vrt je koncipiran kao rasadnik/inkubator za uzgoj autohtonih, enedemskih i reliktnih biljnih vrsta. Na posebno formiranim parcelama u okviru vrta izvršena je i u toku je sadnja pelina, ruzmarina, lavande, smilja, matičanjaka, masline, kamelije i dr. Posađeno je 100 oglednih sadnica hrasta trojanca, korišćenjem žirova iz hrastove šume koja se nalazi na vrhu Gorice, plan je da se na godišnjem nivou uzgoji nekoliko stotina sadnica hrasta, kojima će se obnavljati pomenuta šuma ili neki drugi lokalitet po potrebi/prema mogućnostima.

Vrt ima i edukativnu komponentu, deo ispod mosta – „zelena učionica“, je uređen, opremljen, namjenjen je održavanju prezentacija/predavanja/projekcija kraćih edukativnih filmova, za učenike i studente. Ceo vrt u stvari predstavlja učionicu na otvorenom, s obzirom na to da će deca/mladi imati priliku da se direktno upoznaju sa mediteranskim vrstama, uče o njihovom značaju, da poneku i posade, održavaju i sl., da se upoznaju sa konceptom koji mogu primijeniti u svojim dvorištima, parkovima i sl.

Izvor: Glavni grad Podgorica

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*