Međunarodna konferencija o Jasenovcu u Jerusalimu

jadovno.com
BEOGRAD –

Od 19. do 22. novembra, u organizaciji Srpsko-hebrejskog centra, na ONO univerzitetu u Jerusalimu biće priređene tri značajne konferencije, pišu Novosti.

 

                                                                                                         jadovno.com

 

List navodi da će biti održani Međunarodna konferencija o Jasenovcu, otvaranje Srpsko-jevrejskog centra za izučavanje srpskog jezika, kulture i istorije i povodom 790 godina od prvog hodočašća Svetog Save, postavljanje memorijalne ploče u čast oca autokefalnosti SPC.

Međunarodnom naučnom konferencijom o Jasenovcu, koja se održava pod pokroviteljstvom ministarstava za spoljne poslove i prosvete i Arhiva Vojvodine, predsedavaće prof. dr Gideon Grajf, istraživač Instituta za Holokaust „Šem olam“ u Izraelu.

Na kraju konferencije predviđeno je donošenje Jerusalimske deklaracije o Jasenovcu.

Profesor Grajf kaže za Novosti da su se, kada čovečanstvo obeležava 80 godina od početka Drugog svetskog rata, desila dva događaja kao proizvod sinhronizovane akcije hrvatske rimokatoličk-e crkve i hrvatskog državnog vrha.

U Jerusalimu su se tokom državne posete Izraelu hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović desili događaji čiji je cilj revizija istorije o ulozi ustaša u Drugom svetskom ratu, a koji sramno izjednačavaju mučeništvo Isusa Hrista i Stepinca, rekao je Grajf.

Reč je o knjizi „Alojzije Stepinac – stub ljudskih prava“ autorke E.Gotman, u izdanju Krišćanske sadašnjosti iz Zagreba, koja je uručena predsedniku Izraela Ruvenu Revlinu u Jad Vašemu.

Takođe, postavljena je memorijalna ploča hrvatskom nadbiskupu Stepincu u Jerusalimu, na Via Dolores, u okviru rimokatoločkog konačišta Svete porodice koje je u vlasništvu Bečke nadbiskupije, naveo je izraelski profesor.

Grajf je tim povodom uputio protestna pisma papi Franji, predsedniku i premijeru Izraela, bečkoj nadbiskupiji…zahtevajući uklanjanje ploče Stepenicu, jer, kako ističe, ona vređa osećanja svih žrtava nacizma, fašizma i ustaštva.

Nadbiskupa Stepinca je kao „svetac“ podmetnut od strane hrvatskog katoličkog klera, navodi Grajf, za koga nema dileme da je Stepinac znao za ustaške zločine, pružajući NDH moralnu i duhovnu podršku.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*