Međunarodna konferencija o perspektivama proširenja Evropske unije

Međunarodna konferencija „Proširenje Evropske unije od Sofije do Londona i nadalje: Rezultati i perspektive za zemlje Zapadnog Balkana“ održana je u Novom Sadu, a okupila je stručnjake iz Srbije i Bugarske, koji su razgovarali o putu naše zemlje ka Evropskoj uniji. U ime Grada Novog Sada prisutnima se obratila članica Gradskog veća za urbanizam i zaštitu životne sredine Mira Radenović.

„U Novom Sadu je lako govoriti o evropski vrednostima, jer se one baštine na ovim prostorima oduvek. U prilog tome idu i dve prestižne evropske titule koje je Grad Novi Sad osvojio u veoma kratkom vremenskom periodu. To su „Omladinska prestonica Evrope 2019″ i „Evropska prestonica kulture 2021″ kojima je prethodio studiozan rad eksperata koji su direktno bili uključeni u postupak apliciranja, kao i svih građana Novog Sada. Veoma slično je i u procesu EU integracija. Put pristupanja Srbije Evropskoj uniji je složen proces, a ono što je krajni cilj jeste sistemsko uređenje administracije, zakonodavstva, kao i ekonomska stabilnost države na dugoročnom nivou. Srbija ulaže velike napore kako bi zadovoljila kriterijume koji se pred nju stavljaju, a najbolji pokazatelj da je na dobrom putu jesu upravo otvorena pregovaračka poglavlja. Održavanje ovakvih konferencija i javnih diskusija doprinosi kvalitetu daljih pregovora, a samim tim i budućem napredovanju naše države i zato treba da ih bude što više“ – rekla je Mira Radenović.

Predsednica Centra za istraživanje migracija iz Beograda Biljana Jović istakla je da je današnja konferencija organizovana u saradnji sa Ambasadom Republike Bugarske u Beogradu.

„Konferencija je održana sa idejom da se nakon njihovog šestomesečnog predsedavanja Evropskom unijom, sagleda u kojoj meri su ciljevi, koje su oni postavili na početku predsedavanja, postignuti i ostvareni. Novi sastanak biće održan u Londonu početkom jula i biće prilika da se zemlje Zapadnog Balkana sretnu sa liderima ključnih zemalja s ciljem da se vidi šta su realni očekivanja u ovom procesu“ – rekla je Biljana Jović.

Konferenciji je prisustvovao i rektor Univerzita u Novom Sadu prof. dr Dušan Nikolić i ambasador Republike Bugarske u Srbiji Nj. E. Radko Vlajkov koji je tom prilikom istakao da Bugarska snažno podržava napredak Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji.

„Novi Sad jeste evropski grad, ljudi su evropski orijentisani, a u budućnosti će taj epitet samo biti formalizovan kroz članstvo Srbije u EU. Konferencija je važna jer u prvi plan stavlja zajedničke projekte u oblasti infrastrukture, uspostavlja saradnju među državama Zapadnog Balkana i povezuje ljude, što je i suština Evropske unije“ – rekao je Radko Vlajkov.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*