Međunarodni dan maternjeg jezika obeležen i u Novom Sadu

Илустрација
NOVI SAD –

Još jedan Međunarodni dan maternjeg jezika svečano je obeležen na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Profesori i studenti, osim srpskog jezika, predstavili su i jezike nacionalnih zajednica, koji se govore u Vojvodini.

Zahvaljujući UNESKO-vim proglašenjem, 21. februar, poznat kao Dan maternjeg jezika, proslavlja se 20 godina. U nastojanju da se podigne svest naroda o vlastitom identitetu uz istovremeno negovanje tolerancije jednih prema drugima, Međunarodni dan poziva na odgovornost prema sopstvenom jeziku.

Ilustracija

„Danas, povodom obeležavanja dana maternjeg jezika, spremili smo program kojim se promovišu svi odseci Filozofskog fakulteta na kojima se studiraju nacionalni jezici u Srbiji. Pored Odseka za srpski jezik i lingvistiku, tu su nam i Odseci za hungarologiju, slovakistiku, rumunistiku i rusinistiku“, kaže Tomislav Bukatarović, administrator Centra za jezike.

Lingvisti ističu da je negovanje i primena maternjeg jezika, kako u neformalnoj komunikaciji, tako i u javnoj upotrebi, neophodna za očuvanje jezika, te upozoravaju na snažne uticaje stranih izraza, odnosno tuđica, koje utiču na smanjivanje fonda i upotrebe reči jezika kojim se služimo.

„Svakako negovanje standardnog srpskog jezika dakle njegove norme vođenje računa o kulturi izražavanja i razvijanje svesti o tome koliko je važno u stvari služiti se standardom i voditi računa o normativnim postulatima jednog jezika kakav je standardni jezik između ostalog i srpski jezik, izuzetno je važno, i ono sa čime se mi u srbistici suočavamo poslednjih godina jeste zapravo opšta ne briga o jeziku“, kaže Isidora Bjelaković, Odsek za srpski jezik i lingvistiku.

Briga o maternjem jeziku je način da se pokaže, koliko se vodi računa o vlastitom identitetu, dok je očuvanje pisma zadatak sadašnjih i budućih generacija.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*