Međunarodni Dan mladih

Obeležava se Međunarodni Dan mladih posvećen problemima mladih širom sveta. Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević poručio je da su mladi budućnost Srbije i da je prioritet Vlade da kontinuirano i sistematski ulaže u unapređenje položaja mladih i njihov ostanak u zemlji.

„Srbija ima mlade, obrazovane, talentovane i vredne ljude koje želi da zadrži, obezbedivši im bolje uslove za život, rad i napredak u svakom smislu, ali i da vrati naše stručnjake koji su otišli u inostranstvo“, rekao je ministar, koji je čestitao Međunarodni dan mladih.

Đorđević: Mladi su naša budućnost, ulažemo u njih

Kako je saopštilo Ministarstvo, Đorđević je napomenuo da je u cilju sprečavanja migracija, doneta Strategija o ekonomskim migracijama proistekla iz ideje i zajedničkog rada Koordinacionog tela za praćenje tokova iz oblasti ekonomskih migracija u Republici Srbiji, a koje je osnovano 31. januara 2019. godine.

„Cilj Koordinacionog tela je da se stvori privredni i društveni ambijent kojim će se usporiti odlazak radno sposobnog stanovništva, ojačaju veze sa dijasporom, podstaknu povratne i cirkularne migracije, ali i privuku strani državljani različitih obrazovnih profila“, istakao je Đorđević.

Kako kaže, pitanje migracija koje se dešavaju i na globalnom i na unutrašnjem nivou su jedan od prioriteta Vlade, jer utiču na ukupan potencijal države.

Ministar je naveo da Republika Srbija ima kapacitet da izgradi modernu i ekonomski stabilnu državu u kojoj će mladi ostati i graditi svoju budućnost.

„Cilj Vlade je da se oni državljani koji su otišli iz Srbije vrate u svoju zemlju, ali i da strani državljani svojim znanjem i radom pomognu u izgradnji bolje i jače Srbije“, poručio je Đorđević.

Generalna skupština UN prihvatila je 1999. godine preporuku Svetske konferencije ministara zaduženih za omladinu da se 12. avgust proglasi za Međunarodni dan mladih.

IZVOR:RTS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*