Međunarodni sajam“ S kobasicom u Evropu“ otvoren je danas u Svetom Petru u Šumi ,najvećem hrvatskom „gradu kobasica“ (video)

Međunarodni sajam „S kobasicom u Evropu“, zamišljen kao događaj koji na poseban način promoviše  proizvodnju i prodaju tradicionalnih hrvatskih kobasičarskih proizvoda, svečano je u danas otvoren u Svetom Petru u Šumi, najvećemu hrvatskom „gradu  kobasica“.

Naime, nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije covida-19, sajam se ove godine od 13. do 15. maja održava na novoj lokaciji Hrvatske kuće od kobasica, koja je otvorena prošle godine kao jedinstven projekat vredan 3,5 milijona kuna i koja, kako se čulo, pridonosi turističkoj valorizaciji opšine i cele Istre te nudi nove sadržaje u gastronomskoj ponudi.

Na otvorenju sajma „S kobasicom u Europu“ bila je i ministarka poljoprivrede Marija Vučković, koja je tom prilikom rekla da Hrvatska danas ima 35 proizvoda zaštićenih oznakom izvornosti i oznakom geografskog porekla na nivou Evropske unije, a za još 16 se priprema takva zaštita.

„Tempo koji smo imali u poslednje vreme doveo nas je, iako smo najmlađa članica Evropske unije, na sedmo mesto po broju ovih vrednih oznaka u Evropi. Istarska županija je jedna od najboljih u tom procesu. Ponosimo se oznakama porekla za istarsku pršut i za istarsko djevičansko maslinovo ulje te s oznakama koje su u pripremi, bilo za predaju na evropskoj, bilo na nacionalnom nivou“, istakla je Vučković i dodala kako su to meso istarskoga goveda boškarina, istarski ovčji sir, istarski med i istarska kobasica koja je u pripremi za dobijanje prelazne nacionalne oznake.

Načelnik opšine Svetog Petra u Šumi i savetnik ministarke poljoprivrede Mario Bratulić istakao  je kako je želja opštine postaći  na veću potrošnju i uživanje u tradicionalnim hrvatskim proizvodima kako bi Sveti Petar u Šumi, kao zavičaj kobasica sa šest odobrenih objekata za proizvodnju, postao stalno mesto okupljanja ljubitelja suhomesnatih proizvoda iz zemlje i inostranstva.

„Kobasice su deo naše istorije, naše kulture i našeg identiteta, a našim smo sajmom uspeli okupiti proizvođače kobasica iz većine hrvatskih regija, pa i iz susednih država, u zajedničkoj želji da pokrenemo stvaranje zajedničke platforme, kako za valorizaciju tradicijskih proizvoda, tako i za ekonomsku revitalizaciju ruralnog prostora“, poručio je Bratulić.

Inače, organizatori ove godine nameravaju organizovati još tri tradicionalne manifestacije – Letni noćni sajam „S klobasicom u EU“, Istarsku prašćinu i Dan istarskih klobasica po starinski. Sajam će pratiti mnogi programi – gourmet, zabavni događaji, muzički program, atrakcije i gastronomija u znaku kobasica i specijaliteta koji se od njih mogu pripremiti.

Organizator očekuje da će sajam posetiti nekoliko hiljada ljubitelja tradicionalnih kobasica i ostalih proizvoda.

 

Televizija Balkan je posetila sajam kobasica i sa lica mesta nam je prenela atmosferu, sa manifestacije koja na poseban način promoviše proizvodnju , prodaju i zaštiti tradicionalnih hrvatskih kobasičkih proizvoda, poljoprivrednih proizvođača i udruženja.

 

 

 

IZVOR:HINA,BALKANTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*