MelanijaTramp „zapaljena” u Sloveniji

(Фото Принтскрин)

Drvena statua prve dame SAD uklonjena zbog oštećenja koje je pretrpela od podmetnutog požara

(Foto Printskrin)

Drvena statua Melanije Tramp, prve dame Amerike, koja je postavljena na brdu iznad njenog rodnog grada Sevnice u Sloveniji, uklonjena je posle požara koji je izbio za vreme proslave Dana nezavisnosti SAD 4. jula. Informaciju da je statua oštećena objavio je Bred Dauni, umetnik koji je naručio njenu izradu.

Bred Dauni, američki umetnik koji živi u Berlinu, kaže da je skulptura pocrnela od vatre i da se deformisala i da ju je on uklonio godinu dana posle postavljanja, preneo je Gardijan.

                                                                                             (Foto Beta/AP)

Umetniku nije jasno zašto je ovo neko uradio, jer se on nadao da će ova statua da bude temelj dijaloga o političkoj situaciji u Americi i lakšem rešavanju statusa migranata, s obzirom na to da je i Melanija Tramp bila u istoj situaciji pre udaje za aktuelnog predsednika SAD koji je obećao da će da smanji imigraciju.

Iz Vašingtona i kancelarije Melanije Tramp još nije stigao komentar o uništenoj skulpturi.

Proteklih nedelja predsednik SAD, Donald Tramp izjavio je da će oštro kazniti svakoga ko pokuša da uništi istorijske spomenike u SAD dok rastu sukobi sa aktivistima koji se bore za ljudsku ravnopravnost bez obzira na boju kože.

Dauni je rekao da je vandalski čin prijavio policiji i da bi hteo da ispita krivce kada budu uhapšeni kako bi te izjave iskoristio za film koji snima, a čija će premijera biti u Sloveniji u septembru.

Čelnici policije Slovenije istakli su da još rade na slučaju i da iz tog razloga ne mogu da otkrivaju detalje kako ne bi remetili istragu.

Statua je izrezbarena motornom testerom, iako lice nema detalje, figura je ofarbana u svetlo plavu boju kako bi podsećala na kaput koji je Melanija Tramp nosila 2017. godine kada je njen muž polagao predsedničku zakletvu.

Figuru je izrezbario lokalni umetnik Ales Zupevc od stabla lipe.

Slična drvena figura, koja predstavlja Donalda Trampa, postavljena u gradu Moravce istočno od Ljubljane, spaljena je u januaru.

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*