Memorijalni centar u Donjoj Gradini biće podsetnik na sve zločine nad Srbima

(Foto EPA-EFE/Andrej Cukic)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je danas, nakon razgovora sa patrijarhom Porfirijem, da je konačno postignut dogovor o izgradnji memorijalnog centra u Donjoj Gradini, u kojem bi se podsetilo na sve zločine nad srpskim narodom.

„Danas smo konačno postigli dogovor, i prenosim potvrdu srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, da svesrpsko svetilište u Donjoj Gradini, na teritoriji RS, BIH, podignemo veliki memorijalni centar u kojem bi podsetili na sve zločine nad srpskim narodom, da ne bude zatrto njihovo stradanje”, objasnio je Vučić u izjavi novinarima

Patrijarh SPC Porfirije izjavio je danas, posle sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, povodom 80 godina od osnivanja sistema koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu i obnove spomen kompleksa manastira Jasenovac, kao veoma važno što ćemo imati manastir u Jasenovcu odakle će se 24 sata dnevno podizati molitva za nevino nastradale žrtve, kao i da na drugoj obali Save, preko puta, imamo memorijalni centar i muzej žrtvama genocida.

Porfirije je zahvalio predsedniku Srbije Vučiću i episikopu pakračko-slavonskom Jovanu, kao i direktoru muzeja Dejanu Ristiću za veliku brigu i trud koji pokazuju kada je reč o sećanju na sve žrtve našeg naroda u 20. veku, a naročito za one koji su postradali nevino na najmonstrozniji način, od ustaške ruke u logoru Jasenovac, prenosi Tanjug.

„Podvukao bih samo reč svetilište, koju je upotrebio predsednik Vučić, to je prava reč koja opisuje mesta stradnja. Mnogo puta sam bio ne samo u Jasenovcu nego i na drugim mestima stradanja našeg naroda, Jadovnu i drugim i imao sam utisak da sam ušao u jednu sasvim drugačiju zonu postojanja, mističnu zonu. I u tom smislu ta mistična zona Jasenovca i drugih mesta stradanja ljudi, su metafizički prostor. I zbog toga to i jeste svetilište”, naglasio je patrijarh.

Dodao je da zato ništa bolje nije moglo da se desi nego da tu nikne manastir odnosno svetilište.

Porfirije je poručio da treba da da se molimo da se takve strašne stvari, koje su se dogodile u Jasenovcu, više nikome, nigde i nikada ne ponove.

Episikop pakračko-slavonski Jovan je podsetio na reči patrijarha Germana koji je osveštao 1974. godine obnovljene, ali mnogo manje crkve, u Jasenovcu, izgovorio reč koje određuju naš odnos prema Jasenovcu i svemu što se u njemu zbivalo, a to je da praštati moramo, a zaboravljati ne smemo.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*