Merkel na svom poslednjem samitu u Briselu: Članice moraju da odluče kuda ide EU

Izvor: Aris Oikonomou/Pool via Reuters

Članice Evropske unije moraju ozbiljno da raspravljaju o tome kuda ide blok 27 država, kako bi ublažili i rešili sporove, poput onog sa Poljskom u vezi sa vladavinom prava, rekla je u petak nemačka kancelarka Angela Merkel na svom poslednjem samitu EU.

„Postoji problem nezavisnosti pravosuđa, ali to otvara i pitanje kuda ide EU, šta su evropske nadležnosti, a šta nadležnosti nacionalnih država“, izjavila je Merkel novinarima u Briselu, nakon evropskog samita koji će verovatno biti njen poslednji.

„Pogledate li poljsku istoriju, lako je razumeti da pitanje nacionalnog identiteta igra veliku ulogu, što je drugačija istorijska situacija od zemalja koje su imale demokratiju nakon Drugog svetskog rata“, dodala je.

Nakon 16 godina na vlasti, Merkel je u petak upozorila Evropu da je zabrinuta za njenu sposobnost nošenja s društvenim, migracijskim i ekonomskim izazovima, nakon svog 107. samita u Briselu.

„Napuštam Evropsku uniju u situaciji koja me zabrinjava. Prebrodili smo mnoge krize, nastojeći da nađemo zajednička rešenja, ali preostaje nam niz nerešenih problema“, izjavila je Merkel.

Ona je takođe zabrinuta zbog konkurentnosti Starog kontinenta, posebno kada se radi o novim tehnologijama poput veštačke inteligencije.

„Evropa nije najinovativniji kontinent“, sa žaljenjem je konstatovala i ocenila da će njeni naslednici morati da sprovedu velike projekte.

Niz pohvala Angeli Merkel

Dok se sa 67 godina oprašta od evropske scene, kancelarka je primila niz priznanja. Njen odlazak izaziva strah od praznine u EU, koja se nalazi pred odlučnim projektima, privrednom obnovom nakon kovida, klimatskim promenama i potvrđivanjem njene geopolitičke uloge prema SAD i Kini, ocenjuje agencija Frans pres.

„Samit 27 zemalja bez Angele je kao Rim bez Vatikana ili Pariz bez Ajfelovog tornja“, izjavio je u Briselu predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Bivši belgijski premijer je pohvalio „mudrost“ kancelarke, koja će nedostajati Evropljanima, „posebno u teškim razdobljima“, u govoru koji je pozdravljen ovacijama lidera država i vlada okupljenih od četvrtka.

Kancelarka je dobila i poklon, rad mladog francusko-holandskog dizajnera Maksima Duterea, koji podseća na zgradu Evropskog saveta gde se odvijaju samiti, a isti poklon je uručen njenom švedskom kolegi Stefanu Lofvenu, takođe u odlasku.

Odlazak Angele Merkel „ostaviće veliku prazninu“, izjavio je novi austrijski kancelar Aleksander Šalenberg, naglasivši njen veliki uticaj na evoluciju Evropske unije“.

„Ona je tokom šesnaest godina ostavila veliki trag u Evropi i pomogla nam je u donošenju dobrih odluka s puno ljudskosti u teškim trenucima“, izjavio je belgijski premijer Aleksander de Kru.

Bivši američki predsednik Barak Obama pridružio se evropskim liderima u odavanju počasti odlazećoj nemačkoj kancelarki, zahvalivši joj što je bila „sidro u brojnim olujama“.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*