Merkel obišla poplavljene oblasti, obećala pomoć i bržu borbu protiv klimatskih promena

(Fotografije Beta/AP/Christof Stache/Pool )

Nemačka kancelarka Angela Merkel obećala je danas brzu finansijsku pomoć oblastima pogođenim razornim poplavama, usmerivši pažnju na obuzdavanje klimatskih promena.

Merkel je danas obišla poplavama uništeno selo Šuld na reci Ar, gde su mnoge zgrade oštećene ili uništene u poplavama u sredu uveče.

Situaciju u selu Šuld Merkel je opisala kao „nadrealnu i sablasnu”.

„Šokantno je, rekla bih da nemački jezik gotovo da nema reči za razaranje koje se dogodilo”, kazala je Merkel, prenosi Beta.

Ministar finansija Nemačke Olaf Šolc rekao je da će za obnovu pogođenih područja biti potrebno više od 300 miliona evra.

Naveo je da je, na osnovu iskustava ranijih poplava, potrebno definisati i dugoročniji program obnove, sa milijardama evra.Broj mrtvih u poplavama u zapadnoj Evropi prešao je 180. U Nemačkoj je poginulo najmanje 158 ljudi, a u Belgiji najmanje 31, dok se stotine vode kao nestale.

Naučnici navode da nesumnjivo postoji veza između ekstremnih vremenskih uslova i globalnog zagrevanja i upozoravaju da je potrebno hitno bavljenje problemom klimatskih promena.

Oni ne mogu sa sigurnošću da kažu da li su klimatske promene izazvale ovonedeljne poplave u zapadnoj Evropi, ali insistiraju da one izvesno pogoršavaju situaciju.

Merkel je danas ukazala na potrebu ubrzanja delovanja u borbi protiv klimatskih promena.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*