Merkel: Ohrabrujem vas da idete dalje ka pravnoj državi i pluralističkom društvu

Izvor: Tanjug/AP Photo/Marko Drobnjakovic

Nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je na konferenciji za medije da je sa predsednikom Srbije razgovarala o unutrašnjoj politici, potrebama za reformama, otvaranju novih poglavlja u pregovorima sa EU i istakla da je važno da se postigne napredak u oblasti pravnog sistema.

Merkel je podsetila da će se suta u Tirani sastati sa premijerima ostalih zemalja Zapadnog Balkana i naglasila važnost uloge Berlinskog procesa.

„Berlinski proces nikako ne treba da zameni proces pristupanja, već da povezuje zemlje Zapadnog Balkana, dosta toga smo postigli. Imaćemo uskoro sastanak u Sloveniji sa državama Zapadnog Balkana, možda ćemo već tada biti korak dalje.. Razgovarali smo o Kosovu i Bosni i Hercegovini, o nizu tema, verujem u iskrenost u razgovorima i sposobnost da se druga strana sluša i da se na osnovu toga razviju koristi, to je to što odlikuje naše odnose. Vučić ne daje lažna obećanja, već pokušava da ih sprovede u delo i zato zahvaljujem na saradnji i ohrabrujem da se ide dalje ka pravnoj državi i pluralističkom društvu, a ekonomski uspesi da budu podsterk da je članstvo u EU cilj koji se isplati“, rekla je Merkel.

Ona je napomenula da postoji izvesna zabrinutost kada je u pitanju funkcionisanje EU i da je zato francuski predsednik pokrenuo reforme uvođenjem nove metodologije klastera.

„Drago mi je čuti da se Srbija intenzivno bavi reformama pravosuđa i EU je tu i mora to da oceni. Ponekad je percepcija da proces teče sporo i da evropska strana smišlja nove zahteve, ali vidimo niz rezultata i napredak. Berlinskim procesom se povećala povezanost u regionu što pomaže procesu pristupanja. Geostrateški interes je da se sve zemlje prime u EU“, naglasila je kancelarka.

Merkel je poručila da su Nemačka i Srbija blisko povezane.

„Videla sam istorijsku zbirku dokumenata i u toj zbirci sam videla da smo imali odnose još davno u različitim oblasitma – ekonomiji, kulturi, politici. U ekonomiji imamo uspešnu priču iza nas, imamo i godišnjicu – 80 godina napada Vermahta na Jugoslaviju, mogu najaviti 500 hiljada evra za obnovu, to je važan znak za pomirenje i sećanje. Drago mi je što predstoji zaključivanje sporazuma u oblasti kulture, o ratnim memorijalima, to su važni koraci“, navela je.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*