Mićić i Košarac obišli pogone fabrike PASS

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac posjetili su danas pogon fabrike PASS u Ljeskovcu, gdje su sa direktorom ove kompanije Radom Maletićem razgovarali o prioritetima za dalji razvoj i nova zapošljavanja, te pustili u saobraćaj novoasfaltirani put u krugu fabrike.

 

Mićić je ovom prilikom zahvalio rukovodstvu PASS-a koje je u vrijeme kada se svijet suočava sa pandemijom virusa korona, uspjelo da proširi proizvodne kapacitete i zaposli nove radnike.

 

– Opredjeljenje Gradske uprave je da ovakvim firmama pomažemo u skladu sa našim mogućnostima. Finansirali smo asfaltiranje puta u iznosu od 30.000 konvertibilnih maraka, kako bi im omogućili bolju povezanost upravne zgrade i proizvodnih pogona. Na sastanku smo zaključili da ova fabrika, koja posluje u oblasti auto-industrije, ima problem i sa priključenjem na magistralni put, pa smo, iako to nije naša nadležnost, predložili da im pomognemo u izradi projekta za izgradnju kružnog toka ili trećih putnih traka – poručio je Mićić.

 

On je dodao da je značajno to što PASS zapošljava veliki broj žena, kao i to što je ljudima u ovom dijelu Semberije omogućeno da žive od svog rada i da ne razmišljaju o odlasku u inostranstvo.

 

Ministar Košarac naglasio je da svako treba da cijeni napore pojedinaca i preduzeća koji zapošljavaju stotine radnika u vrijeme teških ekonomskih uslova na globalnom nivou.

 

– Ovdje je riječ o kompaniji koja trenutno zapošljava 836 radnika i posluje na prostoru površine 17.000 metara kvadratnih, a vrijednost poslova koje obavlja iznosi oko 40 miliona KM godišnje. Zato svi nivoi vlasti treba da im budu na usluzi, kao što Grad Bijeljina pomaže kada je riječ o infrastrukturi. Danas smo, između ostalog, razgovarali o izmjeni Pravilnika o primjeni Zakona o akcizama, s obzirom na to da ova kompanija koristi velike količine lož ulja, a da plaćaju akcizu – rekao je Košarac.

 

Direktor PASS-a Rado Maletić naveo je da ovo preduzeće nije bilo mnogo pogođeno pandemijom virusa korona, jer se auto-industrija brzo oporavila.

 

– Čak smo uspjeli u aprilu da iz Njemačke i Poljske transportujemo do Ljeskovca 104 nova proizvoda na kojima radimo i zbog toga je došlo do preopterećenja kada je riječ o infrastrukturi. Trebaju nam novi radnici i svakodnevno ih zapošljavamo, ali potrebna nam je i nova elektro-mreža, putna mreža, više energenata, i zbog toga smo zahvalni ministru i gradonačelniku što su čuli naše zahtjeve i što će se potruditi da nam pomognu – istakao je Maletić i dodao da je cilj PASS-a da zaposli do 3.000 radnika.

 

Firma PASS iz Ljeskovca kod Bijeljine godinama uspješno proizvodi dijelove za automobile, cijevi za protok tečnosti, rezervoare i brizgaljke za pranje vjetrobranskih stakala.

 

Nakon sastanka u PASS-u, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i ministar Košarac posjetili su pogone Akcionarskog društva za proizvodnju i remont „Orao“, gdje su sa direktorom ovog preduzeća razgovarali o ugovorenim poslovima i daljim planovima.

 

Sastancima u PASS-u i „Orlu“ prisustvovali su i predsjednik Skupštine Grada Bijeljina Aleksandar Đurđević i menadžer Grada Bijeljina Predrag Jović.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*