Micotakis: Požari pokazali da je potrebna radikalna promena ponašanja

Evija, Grčka, PožarIzvor: REUTERS/Nicolas Economou

Grčki premijer Kirjakos Micotakis rekao je da su šumski požari koji su pogodili predgrađa Atine i druge delove Grčke istakli potrebu za radikalnom promenom ponašanja u borbi protiv globalnog zagrevanja.

On je pred parlamentom rekao da se sve mora promeniti kako bi se minimizirali efekti klimatske krize. On je ovo rekao tokom debate o šumskim požarima odgovarajući na kritike na račun Vlade.

„Moramo sve da promenimo, način na koji proizvodimo poljoprivredne proizvode, kako se krećemo, kako prikupljamo energiju i kako gradimo kuće“, rekao je Micotakis.

Požari u Grčkoj ove godine uništili su skoro pola miliona hektara borove šume, a teško su pogođeni ostrvo Evija i područja Peloponeza.

Micotakis je rekao da je njegovo javno izvinjenje za katastrofu takođe i poziv da se učini više i bolje u suočavanju sa tim fenomenom.

„Pozvani smo da ugasimo 1.279 šumskih požara, većina je stavljena pod kontrolu na početku, ali neki su izmakli. Priprema nije bila adekvatna“, rekao je on.

Braneći reakciju vatrogasaca i službi civilne zaštite, on je rekao da je prioritet njegove vlade odbrana života.

Tokom avgusta u Grčkoj su izmerene najviše temperature od 1987. godine.

Micotakis, koji je odobrio paket pomoći od 500 miliona evra za ostrvo Eviju i region Atike oko Atine, rekao je da je vreli talas pretvorio šume u vure baruta.

„Pogrešno je reći da se šumski požari gase samo iz vazduha. Ne možemo imati helikopter iznad svake kuće“, rekao je grčki premijer, dodajući da će biti povećani vazdušni vatrogasni kapaciteti i da će biti formirane posebne jedinice za efikasnu borbu protiv požara na zemlji.

 

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*