Mihajlović: Posebne olakšice za penzionere koji žele da menjaju stolariju

Zorana MihajlovićIzvor: Tanjug/MRE/Zoran Petrović

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović najavila je olakšice za penzionere u okviru projekata za unapređenje energetske efikasnosti.

„Potrudićemo se i naći ćemo način da ljudima koji imaju niska primanja i penzionerima omogućimo da na svim javnim pozivima učestvuju i da polovinu sredstava, koliko plaćaju građani, plate na duži rok“, kazala je Mihajlović prilikom posete Majdanpeku.

Ona je ponovila da je energetska efikasnost nacionalni projekat i da je cilj da svi gradjani u svakom delu Srbije imaju priliku da kroz ovaj projekat smanje potrošnju energije, svoje troškove i ujedno imaju zdravu životnu sredinu.

Ministarka je obišla i domaćinstvo koje je koristilo subvencije za zamenu stolarije u ovom gradu.

Podsetila je da će javne pozive i za zamenu stolarije i za postavljanje solarnih panela Ministarstvo rudarstva i energetike raspisati početkom godine i da će zajedno sa lokalnim samoupravama obezbediti 50 odsto sredstava.

Načelnik Borskog okruga, Vladimir Stanković, rekao je da je zadovoljan što Majdanpek učestvuje u projektima koje sprovodi Ministarstvo.

„Imamo priliku da vidimo da jedna opština među prvim u okrugu koristi sve mogućnosti koje je omogućilo Ministarstvo kako bi uticala na smanjenje emisije štetnih gasova kroz rekonstrukciju toplane i zamenu stolarije u domaćinstvima, čime se značajno smanjuje zagađenje u gradu“, rekao je on.

„Izgradnja nove toplane na biomasu u Majdanpeku početkom 2022. godine“

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da će gradnja nove toplane na biomasu u Majdanpeku, vredne 5,5 miliona evra, biti započeta početkom naredne godine, čime će se unaprediti sistem daljinskog grejanja i ujedno smanjiti emisije štetnih gasova, jer se iz upotrebe izbacuje mazut.

„Ova toplana koristi drvnu sečku, što znači da se izbacuje mazut iz upotrebe. Radovi na novoj toplani počinju sledeće godine i kada bude sve gotovo značajno će biti podignut kvalitet vazduha i života u Majdanpeku, a građani će dobiti pouzdano snabdevanje toplotnom energijom“, rekla je Mihajlović, prenelo je Ministarstvo.

Dodala je da to ujedno znači uštede i za građane i za grad, kao i zdraviju životnu sredinu.

 

 

 

IZVOR:N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*