Mihajlović: Saradnja sa Nemačkom razvojnom bankom vredna 1,5 milijardi evra

(Pixabay)

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da Srbija želi da bude lider u regionu kada je reč o energetskoj efikasnosti, energetskoj tranziciji i zelenoj agendi.

Kako je saopšteno iz Ministarstva rudarstva i energetike, Mihajlović se u Beogradu sastala sa regionalnim direktorom Nemačke razvojne banke (KfW) za jugoistočnu Evropu Klausom Milerom i direktorom KfW-a u Srbiji Rudigerom Hartmanom i razgovarala o nastavku uspešne saradnje u energetskom sektoru.

Mihajlovićeva je istakla da je vrednost zajedničkih projekata u energetici sa KfW 1,5 milijardi evra i zahvalila na dobroj saradnji i podršci u cilju efikasnijeg sprovođenja zelene agende.

„Izmenili smo zakone u energetskom i rudarskom sektoru, pripremamo novu strategiju razvoja energetike do 2030. godine sa vizijom do 2050, a radimo i na izradi integrisanog plana za klimu i energetiku. Pripremili smo se da budemo mnogo efikasniji u sprovođenju zelene agende”, rekla je Mihajlovićeva.

Kako je saopšteno, ona je dodala da se dosta radi na projektima povećanja energetske efikasnosti, posebno u domaćinstvima, da je osnovan Fond za energetsku efikasnost, kao i da se poseban akcenat stavlja na podršku građanima da postanu proizvođači energije kroz postavljanje solarnih panela.

Zorana Mihajlović (Foto Tanjug/Tara Radovanović)

Klaus Miler istakao je za KfW saradnja sa Srbijom, posebno u energetskom sektoru, veoma važna.

„Investiranje u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije izuzetno je bitno i zainteresovani smo da vas podržimo u tome. Samo za javne investicije planiramo 75 miliona evra. Fond za energetsku efikasnost je takođe veoma interesantan za nas, a želimo da vas podržimo i u pogledu energetske tranzicije i izgradnje kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, kao što je i vetropark Kostolac”, rekao je Miler, prenosi Tanjug.

Na sastanku je bilo reči i o realizaciji projekata u oblasti energetske efikasnosti i izgradnji novih toplana, kao i o projektima u sektoru elektroenergetike, posebno o izgradnji Transbalkanskog koridora.

Sastanku je prisustvovao ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib, a kako je saopšteno, ministarka će u sredu, zajedno sa Milerom i Hartmanom, obići hidrocentralu i toplanu u izgradnji u Malom Zvorniku.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*