Milanović kritikovao Vladu zbog saglasnosti na zaključke Saveta EU o proširenju

zoran-milanovićIzvor: N1

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izrazio je u pismu premijeru Andreju Plenkoviću nezadovoljstvo što je vlada dala saglasnost na Zaključke Saveta EU o proširenju i procesu stabilizacije i pridruživanja, jer se njima ne garantuju prava Hrvata u BiH kao konstitutivnog naroda.

„Predsednik Milanović je u pismu izrazio svoje nezadovoljstvo i protivljenje usvojenim Zaključcima Veća EU jer se njima ne garatuju prava Hrvata u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnog naroda“, navodi se u saopštenju pres službe hrvatskog predsednika, uz ocenu da je reč o vladinom „propustu“.

Postupak vlade Hrvatske, koja je, kako se dodaje, dala saglasnost na Zaključke Saveta EU, neprihvatljiv je Milanoviću, pogotovo što je na taj način odstupila i od stavova usaglašenih i prihvaćenih na sednici Veća za nacionalnu sigurnost.

Ističe se da Milanović smatra da vlada Hrvatske, kao punopravne članice EU, nije smela da podrži Zaključke Saveta EU koji ne garantuju prava Hrvata u BiH kao konstitutivnog naroda.

„Uveren da je zaštita konstitutivnosti i prava Hrvata u BiH ujedno strateški nacionalni interes Hrvatske, predsednik Milanović upozorio je predsednika vlade da Hrvatska ubuduće ne može da podrži ni jedan zajednički dokument organizacija kojih je Republika Hrvatska članica, a koji neće sadržavati temeljne elemente zaštite Hrvata u BiH kao što su konstitutivnost i legitimna zastupljenost u telima vlasti“, navodi se u saopštenju.

Takodje se zaključuje da se „jedino tako može zaštititi i nacionalni interes Republike Hrvatske“.

 

 

IZVOR:N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*