Milanović ministru odbrane zabranio da održi govor, Plenković potez predsednika Hrvatske nazvao nedopustivim

Milanović ministru odbrane zabranio da održi govor, Plenković potez predsednika Hrvatske nazvao nedopustivim 1Plenković i Milanović Foto: EPA-EFE/ ANTONIO BAT

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da je zabranio ministru odbrane Mariju Banožiću da održi govor na zakletvi vojnika u Požegi, dok je premijer Andrej Plenković ponašanje predsednika nazvao nedopustivim i ocenio da se radi o „puzajućem državnom udaru“.

Banožić je rekao da se prvi put u istoriji dogodilo da se zabrani obraćanje ministra, zbog čega je zatražio ostavku načelnika generalštaba Oružanih snaga Hrvatske Roberta Hranja, prenosi Index.hr.

Milanović je potom na konferenciji za novinare oštro kritikovao Banožića i rekao da je lično naredio da mu se zabrani obraćanje.

Danas se upleo u zapovedni lanac. Instalirao je svoju osobu na vojni događaj. To nije udar na vojsku, to je politička svinjarija i nije prva. Tako sam se poneo, jer mora da se zna hijerarhija u vojsci, rekao je Milanović i poručio da Plenković neće voditi vojsku kao što vodi HDZ.

Načelnik Generalštaba je izvršio moje naređenje. Moj položaj je mnogo jači od Banožićevog. Da će sitni stranački žicari sprovoditi zulum nad zaslužnim časnicima – neće, poručio je Milanović.

Plenković je istakao da je ponašanje predsednika Hrvatske bilo nedopustivo i da se slobodno može nazvati puzajućim državnim udarom.

On flagrantno krši zakone. Imamo najmanje tri primera njegovog nezakonitog ponašanja. Mi smo se saglasili da 9. novembra održimo Savet za odbranu i nacionalnu bezbednost jer moramo videti kako da usuglasimo bitno različite stavove o vladavini prava, rekao je Plenković.

Milanović je danas osnažio položaj ministra odbrane i Banožić je od danas jači nego što je bio do juče. Ova vlada će imati većinu sigurno do 2024. godine. Najavljujem taj sastanak, a onda ćemo videti, kazao je Plenković.

 

 

 

IZVOR:DANAS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*