Milanović: Mogli smo podići optužnicu protiv Vučića, ali nismo jer to ne bi bilo pametno; Brnabić: Istorijska nebuloza

EPA-EFE/ANTONIO BAT

ZAGREB –

Hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio je danas da je Hrvatska mogla da podigne optužnicu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Glini (1995) za krivično delo, ali nije jer je, kako tvrdi, postojala politička odluka da se preko nekih stvari pređe.

Milanović je to rekao novinarima u Zagrebu upitan da ponovo komentariše odluku srpskog tužilaštva da podigne optužnicu protiv četiri visoka oficira hrvatske vojske.

„Srbija to ne bi trebalo da radi ako želi da uđe u Evropsku uniju“, ponovio je Milanović i upitao zašto je premijerka Srbije Ana Brnabić nervozna.

„Ko je premijerka Srbije? Brnabićka još? Naša bodulica (trn) s Krka. Dobrodošla je“, kazao je Milanović, preneo je hrvatski portal Index.

Tvrdi da je Vučićev nastup u Glini (1995) krivično delo, kao i da je, navodi, „bila politička odluka da se preko nekih stvari pređe“.

„Mislite li da bi u Hrvatskoj neko trepnuo da se digne optužnica protiv Vučića“, upitao je i dodao da to nije pametno.

„Da, on nikoga nije ubio. Ali njegovo burgijanje je mnoge koštalo glave. I duše“, naveo je Milanović, nakon što je učestvovao u preuzimanju helikoptera UH-60M Black Hawk, donacije SAD.

Brnabić odgovorila Milanoviću: Istorijska nebuloza

Premijerka Srbije Ana Brnabić odgovorila je danas hrvatskom predsedniku Zoranu Milanoviću, koji je, komentarišući odluku srpskog tužilaštva da podigne optužnicu protiv četiri visoka oficira hrvatske vojske, rekao da Srbija to ne bi trebalo da radi ako želi da uđe u Evropsku uniju.

Brnabić je na Tviteru navela da je Milanović „u jednom od svojih logoreičnih nastupa koji samo Hrvatskoj mogu da štete“, izneo, kako je rekla, istorijsku nebulozu kada je poručio da „Hrvatska Srbiji ovo neće oprostiti“.
„Šta? Što tražimo pravdu za ubijenu decu na Petrovačkoj cesti? Šta je sledeće? Neće nam oprostiti Jasenovac (i tako je „mit“)?“, upitala je Brnabić.

„Treba, kaže Milanović, da pazimo šta radimo, da ne budemo ‘bezobrazni i drski’ jer ćemo, za članstvo u EU, morati da tražimo MILOST od Hrvatske, kao što Šveđani sada traže milost od Turske?! Što bi moj Mate iz Stare Baške rekao: ‘Ne treba ovome prva pomoć, nego poslednja pomoć“, poručila je Brnabić.

 

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*