Milanović: Povećana cena za Rafale je skandal

(Foto Beta/AP)

ZAGREB – Hrvatski predsednik Zoran Milanović oštro je danas kritikovao povećanu cenu po kojoj su kupljeni francuski borbeni avioni tipa Rafali i istakao da je to za njega skandal. Prema prvobitnoj ponudi, Francuska je za 12 Rafala tražila 999 miiona evra.
Sada, rekao je Milanović, idemo ka ceni od 1,2 milijarde.
Očekuje, kaže, da će razlika između ponuđene i konačne cifre biti i veća, kao i da se sa tom razlikom mogla kompletno da opremi kopnena vojska.
„Ispada da idemo prema 1,2 milijadi, što je za mene skandal”, rekao je Milanović posle obeležavanja 30. godišnjice rada Instituta društvenih nauka „Ivo Pilar” u Zagrebu.
Milanović je novinarima rekao da se od kopnene vojske odustalo bez obrazloženja.
On je rekao da je dobro imati dobre odnose sa Francuskom, koja je Grčkoj prodala 23 Rafala i postpisali strateški sporazum.
„Španija prodaje oružje Turskoj. Šta ako Grčka i Turska zarate? U takvim stvarima treba držati distancu, družba je družba, služba je služba”, naveo je Milanović.
Govoreći o održavanju aviona, Milanović je rekao da je stanje u kopnenim snagama neodrživo i potpuno je izbrisana stavka nabavka oklopnih vozila, „tenkova ubica”.
„Ne želim da zvučim kao da nas sutra čeka rat, ali briga i planiranje u vojsci poput brige za vlastite zube. Vojska mora da se vodi planirano, Amerikanci su praktično poklanjali i to se odbaci bez obrazloženja. Tako se ponaša kralj Petar Karađorđević, to je nedopustivo. Starteški ugvor o saradnji s Francuskom pisan je u polutami sobe šefa kabineta premijera Plenkovića”, rekao je Milanović, preneli su hrvatski mediji i Tanjug.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*