Milenković i koncert na otvorenom oduševili Novosađane

NOVI SAD –

Svetski virtuoz Stefan Milenković i Vojvođanski simfonijski orkestar oduševili su brojne Novosađane izvođenjem dela Kamija Sen-Sansa, Morisa Ravela, Đerđa Ligetija i drugih velikana klasične muzike na koncertu na otvorenom u Novom Sadu.

Peti koncert „Korzo“ u organizaciji Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, a u okviru Kaleidoskopa kulture uveličao je i maestro Aleksandar Marković, renomirani dirigent sa bogatom evropskom karijerom u ulozi šefa dirigenta Vojvođanskog simfonijskog orkestra.

milenkovic, korzo

Izvor: instagram.com/milosvucevic_gradonacelnik

Za razliku od ranijih „Korzo-a“, Vojvođanski simfonijski orkestar  sinoć  je za bazu svog repertoara izabrala plesove koje novosadska publika nije imala priliku u velikoj meri ranije da čuje.

Zahtevan produkcioni poduhvat ujedno je otvorio i drugu nedelju Kaleidoskopa kulture, posvećenu izvođačkoj umetnosti.

Po uzoru na najveće svetske kulturne centre, novosadski Bulevar Mihajla Pupina bio je zatvoren za saobraćaj u delu gde se nalazi zgrada Pokrajinske vlade.

Uoči samog koncerta, direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ Nemanja Milenković naglasio je da je održavanje koncerta „Korzo“ baš na toj lokaciji važno jer se koncert dešava između dela Brašovana, Tabakovića i Kaćanskog, čuvenih srpskih arhitekata u periodu između dva svetska rata, pojasnivši da će upravo na tom mestu 13. januara iduće godine Novi Sad i postati evropska prestonica kulture.

„Razvoj publike je veoma bitan, a ovo je mesto gde se jednom godišnje ustupa prostor Čajkovskom, Mocartu i drugim poznatijim kompozitorima, ali i Sen-Sans i Ravel i nešto nepoznatije kompozicije. Mi zapravo tako razvijamo publiku da ne dolazi samo ovde, nego i u buduću Gradsku koncertnu dvoranu“, naveo je direktor fondacije.

On je poručio da virtuoz Stefan Mileković i dirigent Aleksandar Marković neće samo jednom godišnje nastupati u Novom Sadu, već da će kontinuirano raditi i nastupati u budućoj kulturnoj prestonici Evrope.

Sam Stefan Milenković je rekao uoči nastupa da je bio blago nervozan, istakavši da su koncerti na otvorenom fantastični.

Nije strepeo ni od saradnje sa simfoničarima, ocenivši da je rad sa takvim umetnicima uvek, kako je naveo, prirodan spoj, posebno naglasavši “da Novi Sad oduvek živi kulturu“.

„Ceo festival ‘Kaleidoskop’ obuhvata duh Novog Sada, a to će se tek osetiti naredne godine koja će biti u znaku evropske prestonice kulture. Novi Sad je mesto gde treba biti sad“, naveo je Stefan Milenković.

Upitan da li Novi Sad u kulturnom pogledu može da parira velikim kulturnim metropolama poput Pariza ili Beča, čuveni violinista je naveo da u nekim stvarima ti gradovi mogu čak i da se ugledaju na Novi Sad.

Dirigent Aleksandar Marković je naveo da je čitav Vojvođanski simfonijski orkestar ozbiljno shvatio „Korzo“, ocenivši da je bilo mnogo posla jer je program bio zahtevan, virtuozan i brz.

„Paralelno su tekle i probe za produkciju, ozbiljno smo se spremili da bi sve savršeno funkcionisalo“, kazao je Marković, poručivši da je vidljiva atmosfera iščekivanja titule evropske prestonice kulture, kao i da sve to daje polet svim kulturnim uposlenicima.

vucevic, korzo, 1

Izvor: instagram.com/milosvucevic_gradonacelnik

Direktor Vojvođanskog simfonijskog orkestra Roman Bugar podsetio je da je večerašnji „Korzo“ ujedno i otvaranje desete jubilarne sezone tog orkestra.

„Rešili smo da sviramo ne tako popularnu muziku kao što je Ligetijev rumunski koncert kojim se otvorio „Korzo“, što je njegovo premijerno izvođenje u Novom Sadu, ali i u Srbiji“, naveo je Bugar, istakavši da će u desetoj sezoni Vojvođanskog simfonijskog orkestra doći do saradnje tog orkestra sa najperspektivnijim umetnicima.

Spektakl na otvorenom u Novom Sadu bio je zapravo i uvertira za ono što taj grad očekuje u 2022. godini, a to je titula evropske prestonice kulture.

Stefan Milenković: Moje prirodno stanje je da puno radim

Virtuoz na violini Stefan Milenković održao je večeras koncert na otvorenom u pratnji Vojvođanskog simfonijskog orkestra i uz dirigenta Aleksandra Markovića ispred Banovine na Korzou u Novom Sadu u okviru festivala “Kaleidoskop kulture”, pred nekoliko hiljada posetilaca.

Neposredno pred koncert, proslavljeni violinista, veoma tražen muzičar u Srbiji i regionu na mnogim koncertima letnje sezone, imao je susret sa medijima, gde je za Tanjug izjavio da inače svira veoma puno u karijeri, tako da mu sveži angažmani ne predstavljaju nešto novo.

“Trudim se da budem veoma zauzet. Ovde na koncertu večeras ima jedna nijansa više, zapravo jedan intenzitet više. Jednostavno, navikao sam da imam veoma mnogo obaveza, da radim na mnogo frontova”, rekao je za Tanjug Milenković, koji se nakon dve decenije života u Americi vratio u Srbiju, da u Novom Sadu bude profesor na Muzičkoj akademiji i umetnički direktor nove Koncertne dvorane.

Osim toga, od početka leta je imao koncerte u Beogradu u Botaničkoj bašti, uz orkestar “Muzikon”, onda je bio jedan od vodećih umetnika na festivalima u Pančevu, Banja Luci, a držao je i dvonedeljni master klas u Čačku za odabranu talentovanu decu iz celog sveta.

“Koliko god to nekada bilo naporno, čak pomalo i smeta, deluje mi da sam stvoren da radim baš u toj brzini. Tek onda kada sam potpuno preplavljen obavezama, onda kao gliser sve ide nekako mekano i glatko. Tako da je to moje prirodno stanje, na žalost”, naglasio je Milenković.

U poslednje vreme na koncertima slavni umetnik redovno svira kompozicije argentinskog umetnika Astora Pjacole, kao i muzičku temu Džona Vilijamsa iz filma “Šindlerova lista” Stivena Spilberga. Ipak, ovog puta, tih dela i kompozitora nema na repertoaru.

“Istina, volim da ih često sviram na svojim koncertima. Ove noći, više smo orijentisani na druga dela koja se uklapaju tematski u ovaj program i temu koncerta, a to je ples. Naravno, Pjacola može da se uklopi bilo kada, i ove godine se slavi 100 godina od njegovog rođenja, ali odabrali smo za repertoar tradicionalne i uvek lepe kompozicije”, objasnio je violinista, koji je večeras na koncertu predstavio dela Kamija Sen-Sansa, Pabla de Sarasatea, kao i kompozicije Morisa Ravela, Đerđa Ligetija, Zoltana Kodalja i Henrika Vijenjavskog.

Dalje u razgovoru sa medijima je izjavio da mu je osećaj pred nastup zaista uzbudljiv, blago je nervozan, a to je tačno ono što treba da bude, po njemu.

“Inače ovakvi koncerti na otvorenom su fantastični i moja očekivanja su najpozitivnija, pre svega od mene, jer sam već usmeren na nastup i očekujem spektakl”, otkrio je Milenković.

Sa Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, uspešan muzičar je svirao pre 10 godina, sarađivali su pre toga veoma često, tako da je, prema njegovim rečima, uvek to jedan lak, prirodan i profesionalan muzički spoj.

“Zadovoljstvo je svirati sa njima, poznajem skoro ceo orkestar, zaista su mi kao familija. Naravno, sa dirigentom Markovićem, rekao bih da smo “kliknuli” odmah. Imamo veoma sličan osećaj za muziku, i to je ono što vam završi praktično 90 odsto posla, smanjuje probu na jedan minimum koji je veoma jednostavan i zabavan”, objasnio je i dodao da je bez te baze u suštini veoma teško raditi kada ne postoji obostrano razumevanje od samog početka.

Osvrnuo se i na lepotu Novog Sada kao Evropsku prestonicu kulture 2022.

“Novi Sad uvek živi kulturu, uvek je birao da bude deo kulturne scene, a ovaj ceo festival “Kaleidoskop kulture” obuhvata taj duh ovog grada, pogotovu sledeće godine, ako će biti cela u znaku prestonice kulture. Fenomenalno mi je ovde, ovo je mesto gde je potrebno biti sada”, smatra Milenković.

“Siguran sam da uveliko možemo da pariramo svim tim evropskim gradovima, a u nekim stvarima svi oni mogu da se ugledaju na nas”, zaključio je Stefan Milenković, a onda otišao da se spremi za koncert sa velikim ansamblom muzičara – Vojvođanskim simfonijskim orkestrom.

„Pod vedrim nebom našeg lepog Novog Sada večeras se tačno u 20.22 sata začula milozvučna melodija, koju su „rodili“ naš virtouz Stefan Milenković i Vojvođanski simfonijski orkestar na Bulevaru Mihajla Pupina“, izjavio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Ređala su se dela velikana klasične muzike, a novosadski „Korzo“ uveličao je dirigent Alekdandar Marković, maestro bogate evropske karijere. Ponosan sam na sve ono što je Novi Sad danas – grad kulture, ljubavi prema umetnosti i građana koji su uvek raspoloženi da tu ljubav pruže“, ističe Vučević.

Bogat program nedelje izvođačke umetnosti u Kulturnim stanicama i Novim mestima

U toku nedelje izvođačke umetnosti Kaleidoskopa kulture Novosađane očekuje operski spektakl: Srpsko narodno pozorište otvara 161. sezonu izvođenjem opere „Aida” na otvorenom.U godini kada ceo svet obeležava 120 godina od smrti Verdija, Opera Srpskog narodnog pozorišta na temeljima tri velika jubileja – 160 godina najstarijeg srpskog teatra, 120 godina od smrti velikog kompozitora i 150 godina od praizvedbe „Aide” izvešće to veliko delo onako kako je kompozitor zamislio: pod vedrim nebom, među zidinama Petrovardinske tvrđave.

Kreativni distrikt će u nedelji izvođačke umetnosti,od 13. do 18. Septembra,biti mesto okupljanja ljubitelja plesa, jer će biti održan Međunarodni festival savremenog plesa  „Tanz Platz”,u organizaciji Studentskog kulturnog centra,u još jednom obnovljenom prostoru –Fabrici. Sve predstave počeće u 20 sati, a više o programu publika može saznati nasajtu Kaleidoskopa kulture.

Pesme koje smo svi voleli kada smo bili deca dobiće svoju digitalnu obradu kroz projekat Digitalni dečji muzički svet, a prezentacija ovog projekta biće održana 12. septembra, u Kulturnoj stanici Rumenka. Istog dana, u Kulturnoj stanici Svilara biće izvedenaplesna predstava „Stasis: to Visit”koreografkinja Ane Javoran i Ariane Prpić, dok će u Kulturnoj stanici Eđšeg nastupiti sastav Rođeniceu 20 sati.

„Omaž Astoru Pjacoli ”izvešće Novosadski tango kvintet,13. septembra u Kulturnoj stanici Svilara, dok će 14. septembra, takođe u Svilari, biti održan koncert popularnog Vojvođanskog bluz benda.

Istog dana, 14. ali i 15. septembra, u Kulturnoj stanici Mlin biće održane Interaktivne muzičke radionice za decu, koje će voditi gitarista Žarko Sebić.Projekat „Jučerašnji svet – koncertno predstavljanje pesničko-muzičke edicije” biće upriličen 15. septembra u Kulturnoj stanici Svilara, u izvođenju Nemanje Nešića i Miloša Zupca.

U četvrtak, 16. septembra, u Kulturnoj stanici Bukovac, publika će imati priliku da proputuje kroz svojevrsno „Muzičko putovanje kroz stilske epohe”, u izvedbi Duvačkog kvinteta NNNEM.

Takođe,promocija kompozicije „Klatno”, autorskog projekta ansambla Šaht-maht, kojičine Goran Erić i Ivan Burka, održaće se u četvrtak, 16. septembra od 20 sati u Kulturnoj stanici Svilara.

Interaktivna pozorišna predstava Vojane Obradović „Priče iz duše III”, nastala na osnovu iskustava korisnika psihijatrijskih usluga, biće realizovana 17. septembra u Kulturnoj stanici Svilara.

Program, satnice i lokacije u okviru nedelje izvođačke umetnosti možete pronaći nazvaničnom sajtu Kaleidoskopa kulture.

Izmena saobraćaja zbog Korzoa

Od četvrtka, 9. septembra od 8 sati, do nedelje, 12. septembra u ponoć, saobraćaj će biti zatvoren u delu Bulevara Mihajla Pupina, od raskrsnice sa ulicom Žarka Zrenjanina i Modene do raskrsnice sa ulicom Jovana Đorđevića i Pionirske, s tim što će ulica Jovana Đorđevića ostati otvorena za saobraćaj, a Pionirska će biti zatvorena. Parkingkod poslastičarnice „Carigrad”, od ulice Modene do Pionirske ulice, takođe će biti zatvoren.

 

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*