Ministar Gašić se sastao sa ministrom odbrane Žaksilikovim i ministrom industrije i građevine Šarlapaevim u Astani

mod

Ministar odbrane Bratislav Gašić sastao se danas u Astani, u okviru zvanične posete Republici Kazahstan, sa ministrom odbrane te zemlje general-pukovnikom Ruslanom Žaksilikovim, sa kojim je razgovarao o političko-bezbednosnoj situaciji u svetu i bilateralnoj vojnoj saradnji i njenom unapređenju.

Posle svečanog dočeka uz počasni stroj Garde i intoniranja himni, usledio je srdačan i otvoren razgovor ministara odbrane Srbije i Kazahstana u prisustvu delegacija dve zemlje.

Ministar Gašić zahvalio je na ukazanom gostoprimstvu i istakao da je to njegova prva zvanična poseta od preuzimanja dužnosti ministra odbrane, što je, kako je rekao, pokazatelj prijateljskih odnosa dva naroda i dve države. Prema rečima ministra Gašića, odlični odnosi predsednika Republike Srbije i Republike Kazahstan, Aleksandra Vučića i Kasima Žomarta Tokajeva, svakako daju doprinos i podstrek za dalje unapređenje saradnje dve zemlje.

Kako je naglasio, Srbija je izuzetno zahvalna na principijelnom stavu i podršci koju Kazahstan pruža očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije i zaštiti njenih nacionalnih interesa. On je poručio da je Srbija posvećena mirnom rešavanju svih pitanja kroz politički dijalog sa Prištinom, uz puno poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Vojno-tehničkog sporazuma te dodao da Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Kosova.

Govoreći o aktuelnim dešavanjima u svetu koja narušavaju stabilnost, ministar odbrane Srbije istakao je da je dugoročno strateško opredeljenje naše zemlje da zadrži status vojno neutralne države, uz unapređenje saradnje sa svim relevantnim akterima međunarodnih odnosa, naročito u domenu bezbednosti i odbrane.

Kada je reč o saradnji u oblasti odbrane, ministar Gašić naglasio je da je ona veoma dobra i da postoji prostor za unapređenje vojno-vojne, vojnoekonomske, vojnoobrazovne i vojnomedicinske saradnje. On je dodao da uzlazni trend dobrih odnosa dve države otvara perspektivu razvoja te saradnje i značajan potencijal njenog unapređenja.

Sagovornici su se saglasili da dve zemlje karakteriše miroljubiva spoljna politika i spremnost da se dijalogom rešavaju otvorena pitanja i stvaraju uslovi za nesmetan ekonomski razvoj i prosperitet građana dve zemlje.

Ministar Žaksilikov čestitao je ministru Gašiću postavljenje na dužnost ministra odbrane i izrazio zahvalnost što je njegova prva zvanična poseta upravo poseta Kazahstanu. On je istakao da postoji obostrana zainteresovanost da zajedničkim naporima unaprede saradnju u oblasti odbrane na viši nivo, sa akcentom na vojno obrazovanje, imajući u vidu pozitivna iskustva iz prethodnih zajedničkih aktivnosti. Ministar Žaksilikov zahvalio je prijateljskoj Srbiji na pruženoj pomoći Kazahstanu tokom poplava koje su zadesile tu zemlju i dodao da smo mi zemlje posvećene miru i saradnji.

Današnjem sastanku prisustvovali su članovi delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koju predvodi ministar Gašić – vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za politiku odbrane Predrag Bandić, načelnik Uprave za logistiku (J-4) Generalštaba Vojske Srbije general-major Srđan Petković i načelnik Uprave za odbrambene tehnologije Sektora za materijalne resurse brigadni general Slavko Rakić, kao i ambasador Srbije u Astani Vladimir Jovičić i izaslanik odbrane Srbije pukovnik Saša Momčilović.

Ministar Gašić upisao je potom u knjigu počasnih gostiju da su današnji razgovori pokazali zajedničko opredeljenje za jačanje saradnje na polju odbrane i potvrdili tradicionalne prijateljske odnose naroda Srbije i Kazahstana te izrazio uverenje da su današnje poruke i čvrste veze, koje su u dosadašnjoj saradnji uspostavili pripadnici dve vojske, garant jačanja odbrambene saradnje dve zemlje.

Posle sastanka, ministar Gašić zasadio je drvo ispred zgrade Ministarstva odbrane Kazahstana u „Aleji prijateljstva“.

Ranije danas, ministar Gašić položio je venac na Spomenik branilaca otadžbine u Astani i odao poštu stradalim vojnicima Kazahstana.

 

Sastanak ministra Gašića sa ministrom industrije i građevine Šarlapaevim u Astani

Ministar odbrane Bratislav Gašić sastao se danas sa ministrom industrije i građevine Kazahstana Kanatom Šarlapaevim u Astani, u okviru zvanične posete Republici Kazahstan.

Tokom sastanka, dve delegacije razgovarale su o mogućnostima unapređenja postojeće saradnje i realizaciji zajedničkih projekata u oblasti odbrambene industrije.

Obe strane saglasile su se da postoji potencijal za zajednički rad na novim projektima, koji bi doprineli daljem razvoju odbrambenih industrija obe zemlje.

Zaključeno je da odbrambena industrija predstavlja značajan pokretač razvoja industrije i privrede u celini te da je jačanje odbrambene industrije i investiranje u odbrambeni sistem zapravo ulaganje u stabilnost i sigurnost zemlje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*