MINISTAR POPOVIĆ OTVORIO REGIONALNI INOVACIONI STARTAP CENTAR U PRIBOJU

PRIBOJ, 17. jun 2020 –  Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović otvorio je svečano Regionalni inovacioni startap centar u Priboju.

„Priboj je grad sa jakom inženjerskom kulturom koja je nasleđe auto giganta FAP-a. Ovde imamo i jednu od najboljih mašinsko-elektrotehničkih srednjih škola u Srbiji sa izvrsnim mladim robotičarima. Sa ovim startap centrom, mladi inovatori iz Priboja, dobili su najbolje uslove da ovde razvijaju svoje inženjerske i preduzetničke potencijale“, rekao je Popović.

On je ukazao da će mladi inovatori u ovom startap centru, pored najsavremenije opreme i kreativno uređenog prostora po svetskim standardima, imati i najsnažniju mentorsku podršku. „Mladi će ovde imati stalne obuke iz marketinga, preduzetništva, razvoja proizvoda i usluga, ali takođe i pravnu i knjigovodstvenu podršku kako da lako i brzo otvore svoje startap kompanije. Naš cilj je da što više startap kompanija bude otvoreno i registrovano u Priboju i da one zapošljavaju što više mladih. Želimo da mladi ostaju u Priboju i da se vraćaju u Priboj znajući da ovde imaju uslove za rad i napredovanje“, rekao je Popović.

Predsednik opštine Priboj Lazar Rvović, izjavio je da je strategija ove opštine da pobeđuje znanjem. „Priboj je grad okrenut mladima i privredi. Imamo slobodnu zonu sa kompanijama, idemo u pravcu dualnog obrazovanja, imamo podršku za školovanje inženjera u slobodnoj zoni. Želimo da pružimo šansu mladim ljudima da svojim inovacijama i energijom pokrenu Priboj“, rekao je Rvović.

Jedan od stanara Inovacionog startap centra je Valentina Toković, mlada profesorka informatike i predsednik Planinarskog kluba Ljeskovac iz Priboja. Ona planira da u Startap centru osnuje svoju startap kompaniju koja će povezati IT tehnologije i planinarenje. „Razvila sam ideju kako da se koriste kju-ar kodovi, razne vrste digitalnih „trekova“ i elektronskih topografskih mapa prilikom planinarenja. To su inovacije u toj oblasti za koje mislim da mogu da imaju komercijalnu vrednost na tržištu“, istakla je ova mlada startaperka.

Projekat otvaranja Regionalnog inovacionog startap centra realizovali su Opština Priboj i „Industrijski parkovi“ iz Priboja, uz finansijsku podršku Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj. Ukupna vrednost investicije iznosi preko 42 miliona dinara, a za rad startap kompanija predviđen je na prostoru od  579 kvadrata u samom centru grada.

Na osnovu Programa podrške otvaranju regionalnih inovacionih startap centara, Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj otvorio je deset Regionalnih inovacionih startap centara, takozvanih „mini“ naučno-tehnoloških parkova, i to u Priboju, Užicu, Čačku, Pirotu, Zrenjaninu, Valjevu, Gornjem Milanovcu, Kruševcu, Subotici i Staroj Pazovi. Planirano je otvaranje još četiri centra u Arilju, Svilajnacu, Kragujevcu i Zubinom Potoku na Kosovu i Metohiji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*