Ministar Vulin: Vojska je deo naroda i čuvar najviših vrednosti

Sport u Vojsci Srbije nije samo sticanje fizičke kondicije, već način da se pokažu moralne vrednosti koje su pripadnici vojske usvojili, poručio je ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je danas prisustvovao prikazu mešovitih borilačkih sportova izvedenom  za pripadnike Specijalne brigade Vojske Srbije i Bataljona vojne policije specijalne namene „Kobre”, u kasarni „Rastko Nemanjić” u Pančevu.

MOD

„Vojska Srbije nije nikakva odnarođena institucija, skup plaćenika kojima može da se naredi bilo šta i da se pošalju bilo gde”, naglasio je ministar Vulin i dodao da „nju ne čini tehnika ni naoružanje, već vrednosti zbog kojih postoji. Obaveza svih pripadnika Vojske Srbije je da čuvaju najviše vrednosti našeg naroda i naše zemlje, vrednosti koje su naš narod učinile vrednim ponavljanja, vrednosti koje su naš narod učinile velikim”, poručio je ministar Vulin.

„Svim pripadnicima Vojske Srbije omogućeno je da se bave sportom. Obezbeđene su i materijalne stimulacije za one koji postižu najbolje rezultate, a obezbeđeno je baš svakom od njih da se unapređuje u svakom smislu, i fizičkom i psihičkom. Biti pripadnik Vojske Srbije znači biti spreman da ispunite svaki zadatak i da odgovorite baš na svaki izazov“, istakao je ministar Vulin.

Prema rečima profesora fizičke kulture u Specijalnoj brigadi Gorana Živkovića, učesnici današnjeg prikaza mešovitih borilačkih sportova bili su timovi MMA saveza Srbije, kluba „Krav Maga Global Srbija“, Karate saveza Srbije sa reprezentacijom kate, Svetskog centra realnog aikidoa i pripadnici Specijalne brigade Vojske Srbije.

„Svrha prezentacije bila je da pokažemo da sve vrste borilačkih sportova možemo da primenimo za pripadnike Specijalne brigade. Borenje u Specijalnoj brigadi, a ujedno i u Vojsci Srbije, vežbovno je sredstvo kojima se razvija samopouzdanje, upornost, hrabrost, a ono što je najvažnije to je adekvatno i blagovremeno reagovanje u svim situacijama, što je jedan od preduslova za kvalitetnog oficira, podoficira i vojnika“, naglasio je Živković.

Pripadnik Specijalne brigade poručnik Milan Trajković ističe da je svoje interesovanje i bavljenje borilačkim veštinama nesmetano mogao da razvija još od Vojne gimnazije.

„Želim da iskažem svoje zadovoljstvo i privilegiju što sam deo ove ekipe, koja je prikazala borilačke veštine. Kao pitomac Vojne akademije i kao učenik Vojne gimnazije imao sam priliku da treniram u renomiranim klubovima i sada, na poslu, mogu da implementiram ovaj skup borilačkih veština“, ističe poručnik Trajković.

Među učesnicima današnjeg prikaza borilačkih veština bila je i Irena Blagajac iz Kluba realnog aikidoa „Atom“. Kaže da realni aikido trenira već 15 godina i zbog sticanja radnih navika, odgovornosti, jačanja koncentracije i timskog rada taj sport bi preporučila svima.

Prikazu borilačkih sportova prisustvovali su i rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik Goran Radovanović, komandant Specijalne brigade Vojske Srbije brigadni general Miroslav Talijan, načelnik Uprave vojne policije brigadni general Rajko Milovanović i šef delegacije Republike Srbije pri CISM brigadni general Siniša Radović.


 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*