Novi Sad posetio ministar za pravdu i evropska pitanja nemačke savezne pokrajine Baden-Birtemberg

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sastao se sa delegacijom iz Savezne Republike Nemačke na čelu sa ministrom za pravdu i evropska pitanja nemačke savezne pokrajine Baden-Birtemberg Gidom Volfom. Delegacija iz SR Nemačke, boravi u Srbiji od 14. do 16. marta, a u tom periodu biće upriličeni susreti sa članovima Vlade Republike Srbije, pokrajinskim funkcionerima, kao i sa predstavnciima Grada Novog Sada.

„U sličnom sastavu smo se sastali krajem septembra prošle godine u Štutgartu i Ulmu, a sada smo te razgovore uspešno nastavili u Novom Sadu. Teme su bile vezane za Dunavsku strategiju i za naš grad koji je nosilac titula Evropska prestonica kulture i Omladinska prestonica Evrope. Dominirale su teme koje se tiču saradnje Nemačke i Srbije, dve pokrajine, kao i gradova dve zemlje. Takođe, spominjali smo i velike investicije iz Nemačke, poput skoro otvorenog centra nemačkog „Kontinentala“ u našem gradu, kao i procese vezane za evrointegracije, reforme u okviru pravosudnog sistema, zatim, čestitali izbor nove savezne vlade u Nemačkoj, odnosno četvrti mandat kancelarki Merkel i osvrnuli s ena zajedničku prošlost vezanu za podunavske Švabe. Zajedno ćemo nastaviti da se zalažemo za promociju vrednosti koje delimo i da sarađujemo u mnogo oblasti u obostranom interesu“- rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Ministar za pravdu i evropska pitanja nemačke savezne pokrajine Baden-Birtemberg Gido Volf istakao je da važnu ulogu u procesu evropskih integracija igraju jedinice lokalne samouprave.

„Mi možemo izgraditi jaku Evropu, jedino ako imamo snažne regione i lokalne samouprave unutar država članica. Želimo da promovišemo partnerstvo između gradova, jer u tome vidimo koristan instrument koji samo može da doprinese boljitku Evrope“ – rekao je Volf.

Među članovima političke delegacije koja je u Novi Sad došla posredstvom Ambasade SR Nemačke u Beogradu, bio je i gradonačelnik Ulma Gunter Ciš koji je rekao da postoji izuzetno dobra saradnja Novog Sada i Ulma i čestitao na osvojenim prestižnim evropskim titulama. Prisutni na sastanku u Gradskoj kući bili su i poslanici u pokrajinskoj skupštini Tomas Blenke i dr Gerhard Aden, član opštinske skupštine Ulma dr Tomas Kinle, direktor gimnazije „Rosenstein Hojbah“ Johanes Jozef Miler, predsednica Odbora partnerstva okruga Štutgart sa AP Vojvodinom Radmila Štoltman, načelnica sektora za Evropu i Turizam dr Aleksandra Coler, kao i novinari iz nemačkih medija.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*