Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se danas sa šefovima diplomatskih misija država Višegradske grupe u Beogradu (V4) – sa ambasadorima Mađarske Atilom Pinterom, Slovačke Fedorom Rosohom i Češke Tomašom Kuhtom, kao i sa otpravnikom poslova ambasade Poljske Andžejom Kinđukom. Razgovarali su o načinima da se, inače konstruktivna i kontinuirana saradnja Srbije i članica V4 dodatno unapredi, o aktuelnostima u vezi sa pregovorima Srbije za članstvo u EU, kao i o drugim važnim pitanjima regionalne i međunarodne politike. Joksimović je tom prilikom istakla da Srbija, kao jedna od prednjačećih država u regionu u procesu pristupanja EU, značajno doprinosi kredibilitetu politike proširenja, kao i kompetitivnosti Evropske unije. „To činimo, pre svega, temeljnim sprovođenjem reformi neophodnih za članstvo i zalaganjem za ključne vrednosti na kojima Unija počiva“, naglasila je ona. Dodala je da je kriza, koju je izazvala pandemija, bila prilika da pokažemo solidarnost jedni sa drugima – Evropska unija sa Srbijom, ali i Srbija sa drugima, i da građani u praksi spoznaju koliko je iskazana solidarnost važna i za našu zemlju, za svakog građanina, kao i za samu EU i za sliku koja se o njoj u javnosti formira. Joksimović je posebno zahvalila državama članicama V4, koje i bilateralno, ali i kao regionalna organizacija aktivno zagovaraju politiku proširenja EU, naročito kada je reč o Srbiji, i istakla da se Srbija kroz pregovore sa Unijom u velikoj meri oslanja na iskustvo i pomoć ove četiri zemlje. „Za Srbiju je važno da sve države članice EU prepoznaju pomak ostvaren u poglavljima 23 i 24 predočen u Izveštaju Evropske komisije (EK) o napretku Srbije u oblasti vladavine prava, neformalnom dokumentu (non-paper) objavljenom prošle nedelje. Ovaj dokument u dobroj meri uravnoteženo beleži i značajan napredak koji smo postigli, kao i određena kašnjenja, te očekujemo da će Srbija tokom hrvatskog predsedavanja EU, odnosno do kraja juna, dobiti saglasnost za otvaranje nekog od pet poglavlja za koje smo u potpunosti spremni“, dodala je Joksimović. Ambasadori V4 još jednom su ponovili da je politika proširenja EU najbolji mehanizam za dostizanje stabilnosti i prosperiteta na Zapadnom Balkanu. Istakli su da će V4 nastaviti da aktivno podržava Srbiju u procesu pristupanja, imajući u vidu posvećenost naše zemlje sprovođenju reformi za usvajanje evropskih vrednosti i standarda u svim oblastima važnim za dobrobit građana. Posebno su upoznali ministra sa sadržajem najnovije deklaracije V4 povodom 20. godišnjice Međunarodnog višegradskog fonda -najznačajnije zajedničke organizacije u okviru V4, koji će nastaviti da finansira programe posvećene promociji regionalne saradnje i solidarnosti, kako unutra regiona V4, tako i sa drugim zemljama, a posebno sa Zapadnim Balkanom. Beograd, 16. jun 2020. godine

Pećinci/Novi Sad, 16. juni – Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević obišli su danas Donji Tovarnik i Šimanovce, u opštini Pećinci, gde je Pokrajina u dva kapitalna projekta uložila preko 310 miliona dinara.

U Donjem Tovarniku je uz ulaganje od 90 miliona dinara kompletno izgrađena kanalizaciona mreža. Time je ovo selo sa hiljadu stanovnika nakon više decenija najavljivanja konačno dobilo kanalizaciju.

U Šimanovcima su u toku radovi na izgradnji objekta Predškolske ustanove „Vlada Obradović Kameni“, investicija vredna preko 220 miliona dinara. Sredstva za izgradnju objekta u potpunosti su obezbeđena iz pokrajinskog budžeta preko Uprave za kapitalna ulaganja.

„Izgradnja novog objekta predškolske ustanove u Šimanovcima napreduje zadovoljavajućom dinamikom“, kazao je Milićević i dodao da će novi vrtić, u ovom delu opštine Pećinci, obezbediti najbolje uslove za boravak dece, a više neće biti ni lista čekanja.

Mali Šimanovčani su do sada boravili na drugom spratu osnovne škole, što nisu bili adekvatni uslovi za njih. Završetak radova na novom objektu površine 1.700 kvadratnih metara očekuje se početkom sledeće godine, a na proleće prijem prvih predškolaca.

Milićević je naglasio da je Pokrajinska vlada u protekle četiri godine uložila više od dve milijarde dinara u ustanove obrazovanja i vaspitanja, od predškolskih do visokoškolskih.

„Ulaganje u obrazovne institucije, kao i kanalizacionu i vodovodnu mrežu, deo su velikog državnog projekta koji su prezentovali predsednik Vučić i premijerka Brnabić“, naveo je Milićević i dodao da je Pokrajina za četiri godine zajedno sa Opštinom Pećinci uložila više od 700 miliona dinara u vodovodne i kanalizacione mreže, obrazovne ustanove, rekonstrukciju zdravstvenih ustanova i druge značajne projekte.

„Dosadašnja kvalitetna saradnja će se nastaviti i ubuduće, a kao jedan od značajnih projekata u narednom periodu istaknuto je unapređenje turizma, posebno potencijala koje ima Obedska bara“, rekao je Milićević.

Sekretar Radojević je kazao da je Donji Tovarnik kompletno pokriven kanalizacionom mrežom u dužini od devet hiljada metara sa potisnim cevovodom i šest crpnih stanica. On je dodao da je opština Pećinci od Pokrajine dobila i 16,5 miliona dinara za vodovodnu mrežu u mestu Ogar.

„Za četiri godine smo zajedno sa lokalnim samoupravama širom Vojvodine investirali 3,1 milijardu dinara u vodovodnu i kanalizacionu mrežu“, rekao je Radojević i naveo da je realizovano preko 200 projekata, što je u proseku četiri projekta po opštini.

Predsednik Opštine Pećinci Željko Trbović istakao je da je u toj opštini u pet mesta izgrađena kanalizaciona mreža i izrazio uverenje da će, uz podršku Republike i Pokrajine, i ostala mesta dobiti kanalizaciju.

Obilasku je prisustvovao i direktor Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine Nedeljko Kovačević.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*