Miroviću uručena Gramata Pesničke republike

Pesnička republika, u organizaciji Banatskog kultutnog centra, na godišnjicu postojanja, dodelila je danas Gramatu Pesničke republike Igoru Miroviću za najbolju nenagrađenu knjigu objavljenu u poslednjih pet decenija.

Igor Mirović je nagrađen za knjigu „Kremen plamen“, koja je objavljena 2003. godine, a nagrada mu je uručena u okviru pesničkog maratona koji je održan u Novom Miloševu.

Gramata Pesničke repblike dodeljena je prvi put za knjigu koja nije bila dovoljno u žiži javnosti, nije u dovoljnoj meri iščitana da bi se o njoj znatnije pisalo i da bi ponela svoju slavu na način kako to zaslužuje.

U obrazloženju žirija, na čijem čelu je bio osnivač Pesničke republike Radovan Vlahović, kaže se da je za Igora Mirovića poezija ”isto što i jezičko u stihu sažimanje emotivnih i duhovnih potresa pojedinca u svetu nimalo sklonom poeziji i pesnicima”.

U knjizi „Kremen plamen“ vidimo da Igor Mirović nije tek puki statista u životu i svetu, već je on glas pobune i nemirenja sa postojećim poretkom stvari. On je, kako se dalje u obrazloženju ističe, misleće biće koje grmi na sav glas o svojim i našim porazima, o lepotama koje nam uvek izmiču, o neshvatljivoj potrebi čoveka da „poboden u stih“ ne dozvoli da se „zakorovi“ pa da mu i izdanci budu parlog na pustoj zemlji. Mirović peva o rekama kao o svom krvotoku narodnog bića, majci zemlji, o zavičajima našim, ispisujući „pesmu svog bremena“, ali i pesmu svih naših muka, teskoba samara koje vekovima nosimo jednako verujući da će namesto slabića iz „prestonice pokondirenosti“ svet oradostiti novi, oboženi, hrabri, mudri i odvažni ljudi što u životu i literaturi sažimaju večno u sveopštem i prolaznom, otkrivajići nam kremen plamen kao novu neiscrpnu energiju koja raste i vaskrsava u nama pevanjem, zaključuje se u obzazloženju.

Mirović se zahvalio Banatskom kulturnom centru, osnivaču Pesničke republike, koji ga je predložio za nagradu, istakavši da iz tog mesta isijavaju ne samo stihovi, već i poruke koje stihovi pružaju. On je rekao da je srećan i zadovoljan što je dobio nagradu, uz podsećanje da se poezijom bavi do rane mladosti.

“Prvo sam se bavio poezijom, a onda po nekoj čudnoj spirali i drugim poslovima, politikom u poslednje vreme. Ova nagrada za mene znači i jednu vrstu potvrde da je taj moj prvi izbor bio pravi, a da su svi kasniji bili slučajni,uzrokovani nekim drugim događajima, a ne onim iskonskim, koji u meni stanuju i koji su proizveli ove stihove”, kazao je Mirović dodajući da je prvu pesničku nagradu dobio pre više od 35 godina u Kikindi na Pesničkim susretima srednjoškolaca Jugoslavije kada je zavoleo poeziju.

Banatski kulturni centar je povodom prve godišnjce Pesničke republike organizovao pesnički maraton, na kojem je vise od 50-ak pesnika iz Srbije i regiona, državljana Pesničke republike, kao i onih koji to žele da postanu, govorilo svoje stihove. Pesme učesnika maratona biće objavljene u zajedničkom zborniku.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*