Mladi matematičari osvojili šest medalja na Balkanskoj olimpijadi

Na takmičenju za učenike do 15 i po godina, koja se od 19. do 24. juna održava na ostrvu Rodos u Grčkoj, takmičari iz Srbije, koji su svi učenici Matematičke gimnazije u Beogradu, pojedinačno su osvojili dve zlatne, dve srebrne i dve bronzane medalje, dok su ekipno, u zvaničnoj konkurenciji, zauzeli treće mesto sa 156 poena iza ekipa Rumunije (205) i Bugarske (177).

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije Tatjana Matić je tim povodom istakla da su nas naša talentovana deca navikla na uspehe koje ostvaruju u celom svetu takmičeći se u oblasti nauke, ali neophodno je da ih država za to dodatno nagradi i motiviše.

Ona je podsetila na to da je Ministarstvo nadležno za informaciono društvo i telekomunikacije dodelilo za ovu godinu pet miliona dinara za podršku učešća mladih na međunarodnim takmičenjima.

Potrebna su, međutim, mnogo veća ulaganja u talente i njihovu budućnost, ne samo radi njihovog individualnog proboja i podizanja ugleda Srbije, već i radi negovanja kadrova za poslove budućnosti, podvukla je Matić.

Vođe ekipe Srbije na Balkanskoj juniorskoj matematičkoj olimpijadi bili su Nenad Vulović i Milica Misojčić, a medalje su osvojili Dobrica Jovanović, Arsen Miković, Milica Vugdelić, Nevena Stojković, Milan Gelić i Miloš Milićev, koji je bio među najuspešnijim takmičarima sa maksimalnim brojem poena na celoj olimpijadi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*