Modernisti iz kolekcije Galerije Matice srpske

Foto: GMS

Izložba „Srpski modernizam 1880?1950. iz kolekcije Galerije Matice srpske“ večeras će svečano biti otvorena u Narodnoj galeriji Slovenije, Prešernova 24, u LJubljani, i biće to, po rečima dr Tijane Palkovljević Bugarski, upravnice Galerije Matice srpske, premijerno predstavljanje dela bogatog sadržaja Galerije Matice srpske u Sloveniji.

Foto: GMS

Ova izložba je realizovana na poziv Narodne galerije Slovenije u LJubljani, a sa željom da se slovenačkoj javnosti predstavi jedan deo srpskog kulturnog nasleđa kroz odabir dela iz jedne od najstarijih i najeminentnijih nacionalnih ustanova Republike Srbije.

– Izložba obuhvata 86 umetničkih dela ? 75 slika, 7 skulptura i 4 grafike – i sveobuhvatno ilustruje srpsku likovnu umetnost, njene uzore, opredeljenja i domete od poslednjih decenija 19. veka do sredine 20. veka, ističe upravnica za list Danas.

– Kroz dela 50 autora predstavljen je put od realističkih opredeljenja nastalih pod uticajem umetničkih akademija u Beču i Minhenu do okretanja ka modernizmima 20. veka usled odlaska naših umetnika na školovanje i njihovih boravaka u Pragu, Budimpešti i konačno Parizu kao centru umetničkih ideja prošlog veka. Stoga, izložba ukazuje na razvojni put srpske likovne umetnosti od ideja realizma, impresionizma i simbolizma do aktuelnih ekspresionističkih i intimističkih izraza iskazanih kroz religiozne i istorijske kompozicije ali i teme portreta, pejzaža, akta i enterijera, navodi Tijana Palkovljević Bugarski.

Izložbu su koautorski realizovali dr Tijana Palkovljević Bugarski i dr Andrej Smrekar, u saradnji sa stručnom saradnicom Jelenom Ognjanović i uz kreativnu i tehničku asistenciju Nikole Ivanovića i Stanislave Jovanović Mindić. Tim konzervatora GMS – Danilo Vuksanović, Darko Despotović, Luka Kulić i Marijeta Sidovski – radio je na pripremi eksponata za transport i izlaganje, dok je tehnička služba Narodne galerije izvela postavku izložbe.

Realizaciju izložbe omogućila je Narodna galerija Slovenije u LJubljani uz podršku Ministarstva kulture Slovenije i Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Postavku će zvanično otvoriti ministri kulture Slovenije i Srbije, Zoran Poznič i Vladan Vukosavljević. Tokom trajanja izložbe, do 3. maja ove godine, u Narodnoj galeriji Slovenije održavaće se stručna tumačenja i prigodna predavanja kao i edukativni programi za decu.

Od Predića do Lubarde

Uz najpoznatije i najreprezentativnije umetnike poput Uroša Predića, Paje Jovanovića, Steve Aleksića, Ivana Tabakovića, Nadežde Petrović, Petra Dobrovića, Save Šumanovića, Milana Konjovića i Petra Lubarde, sa kojim se hronološki i završava postavka, izložena su i dela možda javnosti manje poznatih slikara koji su svojom delatnošću ostavili trag u istoriji srpske umetnosti ali i kolekciji Galerije Matice srpske.

IZVOR:DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*