Modernizacije pruge Beograd – Budimpešta

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić prisustvovaće danas početku radova na modernizaciji i rekonstrukciji pruge Beograd-Budimpešta, na Železničkoj stanici Zemun.

Trilateralni projekat modernizacije železničke pruge Beograd – Budimpešta, prvi je prekogranični projekat u okviru okviru saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, koji zajednički realizuju Srbija, Mađarska i Kina.

Ukupna vrednost izgradnje pruge u Srbiji je oko dve milijarde dolara.

U okviru projekta, prva deonica na kojoj sutra započinju radovi je Beograd Centar – Stara Pazova.

Projektom je predviđena kompletna rekonstrukcija i modernizacija građevinske i elektrotehničke infrastrukture sa podizanjem brzine na deonici Beograd Centar – Batajnica do 120 km/sat, a od Batajnice do Stare Pazove do 200 km/sat.

Deonica od Beograda do Stare Pazove dužine je 34,5 kilometara.

Radove na toj deonici će izvoditi €žChina Railways Inrternational“ i „China Communications Construction Company“, a vrednost ugovora je 350,1 miliona dolara.

Obeležavanju početku radova prisustvovaće potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, kao i zamenik direktora Nacionalne komisije za razvoj i reformu NR Kine Wang Xiaotao, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*