Modna zaostavština Jovanke Broz u 53 kutije

U depou Etnografskog muzeja čuva se više od 600 odevnih predmeta, preko 90 pari cipela, stotine komada aksesoara i gotovo 2.000 primeraka časopisa, krojeva i uzoraka tkanina koji su pripadali supruzi predsednika SFRJ Josipa Broza Tita – riznica spakovana u 53 kutije svedočanstvo je o vremenu kada je moda bila meka moć Jugoslavije i prema Istoku i prema Zapadu, a prva dama najveći promoter i zaštitno lice njene tekstilne industrije.

Poseta Francuskoj, predsednički par u razgledanju Gradske većnice, Pariz, 8. 5. 1956.

Beli dvor, četvrtak, 18. septembar 1952. Predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito priređuje prijem za ministra inostranih poslova Velike Britanije Roberta Entonija Idna i njegovu suprugu Klarisu. Međutim, medijski reflektori nisu usmereni ni na visokog gosta iz Velike Britanije, niti na njegovog domaćina u beloj uniformi sa zlatnim oznakama čina. U centru pažnje je Jovanka Broz, s kojom je maršal…

Portret Jovanke Broz

„Supruga maršala Tita, lepa preplanula brineta, imala je na sebi haljinu od bordo satena. O vratu je nosila zlatnu ogrlicu, a na haljini dijamantski broš. Crna kosa bila je začešljana u punđu”, dočarao je Jovankinu pojavu izveštač Rojtersa.

Fascinaciju izgledom i stilom prve dame delili su i ostali izveštači svetskih medija, a reporter „Tajmsa” zabeležio je da joj je jedan od gostiju dao kompliment „da privlači više pažnje nego sam gospodin Idn”.

„Ta satenska haljina nastala je u krojačnici Jugoslovenskog dramskog pozorišta. U izradi su iskorišćene sve cake scenskog kostima: kosi krojevi koji ističu struk, ojačanja na donjim rubovima, slojevi svile ispod haljine – jedna ravna, druga na falte, treća nacigovana… da sve stoji čvrsto i saliveno. A Jovanka je imala figuru koja je sve to na najbolji način mogla da ponese”, kaže Mirjana Menković, muzejski savetnik u Etnografskom muzeju. U depou ove ustanove nalaze se najopipljiviji tragovi „modne epohe Jovanke Broz” – u 53 kutije spakovana su 3.353 komada njene odeće i obuće, aksesoara, krojeva, uzoraka tkanina, ilustracija i specijalizovanih časopisa.

„Jovankina modna pojava bila je oličenje estetike i životnog stila koji je jugoslovenski socijalizam projektovao i želeo da predstavi svetu. Odevanjem uvek šaljemo poruku, a može se slobodno reći da je Jovanka brendirala Jugoslaviju jer je bila jedan od njenih najprijemčivijih simbola. Inostrani mediji su je naprosto obožavali”, kaže naša sagovornica.

Izvor POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*