Mohamed bin Zajed Al Nahjan novi predsednik UAE; Vučić uputio čestitku

EPA-EFE/ALI HAIDER
ABU DABI –

Vladar Abu Dabija šeik Mohamed bin Zajed Al Nahjan izabran je danas za novog predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), javlja Rojters pozivajući se na državnu novinsku agenciju (VAM).

Dosadašnji predsednik UAE Halifa bin Zajed el Nahjan preminuo je 13. maja.

Mohamed je stvorio novu bliskoistočnu, anti-iransku osovinu sa Izraelom i borio se protiv porasta političkog islama u regionu, ocenila je britanska agencija.

Radeći iz drugog plana godinama kao de fakto lider, šeik Mohamed (61) je transformisao vojsku Emirata u visokotehnološku silu što je sa naftnim bogatstvom i statusom poslovnog čvorišta UAE, proširilo uticaj te zemlje na međunarodnom nivou.

Kada je 2004. godine preminuo prvi predsednik UAE šeik Zajed bin Sultan al Nahjan, nasledio ga je Halifa, njegov najstariji sin, a Zajedov treći sin, Mohamed, tada je postao princ prestolonaslednik.

Šeik Mohamed je počeo da stiče sve veću vlast kada je njegov brat šeik Halifa imao niz bolesti, uključujući i moždani udar 2014. godine, dodaje Rojters.

Vučić čestitao Bin Zajedu na izboru za novog predsednika UAE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas ličnu poruku vladaru Abu Dabija šeiku Mohamedu bin Zajedu Al Nahjanu u kojoj mu je čestitao na izboru za novog predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata.

„Ekselencijo, poštovani prijatelju, želim da vam uputim najsrdačnije čestitke na izboru za ovu najodgovorniju od svih dužnosti, uveren da ćete svojom mudrošću i iskustvom nastaviti da vodite vaš narod putem mira i svakog dobra i napretka. I u vremenima najveće tuge i izazova, život nas uči da moramo da nastavimo časnim putem slavnih prethodnika i predaka. Na tom putu nas uvek čekaju brojne obaveze i iskušenja, čineći uspon mnogo težim, ali i svaku pobedu i uspeh – mnogo većim i sjajnijim“, navedeno je u poruci.

Vučić je rekao da je, „poznajući njegovu odlučnost, smirenost u donošenju odgovornih odluka i vrhunsko znanje nastalo na iskustvu u teškim vremenima, siguran da će voditi svoj narod u još bolju i perspektivniju budućnost“, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika republie.

„Koristim ovu priliku da vas još jednom uverim da ćete na tom putu i dalje imati Srbiju kao pouzdanog partnera i, pre svega, kao prijatelja koji ne uzmiče ni onda kada mnogi odustaju ili okreću leđa. Uz najbolje želje za svaku ličnu i državničku sreću i uspeh, primite, Ekselencijo, izraze mog najdubljeg uvažavanja“, navodi se u poruci predsednika Vučića.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*