Momirović: Srbija najproaktivnija u regionu po bezbednosti u saobraćaju

Izvor: Ministarstvo građevine

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović učestvovao je na Konferenciji o transportu u okviru zasedanja Stalnog sekretarijata Transportne zajednice u Crnoj Gori, gde je izjavio da je Srbija najproaktivnija od svih zemalja u regionu kada je u pitanju bezbednost u saobraćaju, po ocenama ove organizacije.

Momirović je na Konferenciji na kojoj učestvuju ministri i visoki predstavnici članica Centralno-evropske inicijative (CEI) i predstavnici Stalnog sekretarijata Transportne zajednice istakao da je Srbija jedina strana ugovornica Transportne zajednice koja je u potpunosti sprovela aktivnosti iz Akcionog plana bezbednosti saobraćaja, saopšteno je iz Ministarstva.

„Uprkos značajnim koracima koje je Srbija napravila po pitanju bezbednosti u saobraćaju, a po oceni Transportne zajednice Srbija je najproaktivnija od svih zemalja u regionu, sledeće godine želimo posebno da se fokusiramo na bezbednost dece u saobraćaju“, istakao je Momirović.

Prema njegovim rečima, deca kao ranjiva kategorija su izuzetno ugrožena, naročito ispred vrtića i škola.

„Ministarstvo je zajedno sa JP ‘Putevima Srbije’ izdvojilo dodatna sredstva kako bi uradili signalizaciju i obeležili sva mesta gde se saobraćaj ukršta sa putevima pešaka, a pre svega dece“, rekao je Momirović.

Ministar je dodao da Vlada i ;Ministarstvo ulažu velike napore na unapređenju kvaliteta i bezbednosti transportne mreže u cilju integrisanja u Trans-evropske transportne mreže, uz efikasno korišćenje prednosti svih vidova saobraćaja.

U delu konferencije koji je posvećen jačanju povezanosti sa Zapadnim Balkanom i među članicama Centralno-evropske inicijative (CEI) Momirović je istakao da su izgradnja putne i železničke infrastrukture ključni za dodatno jačanje ekonomija i konkurentnosti čitavog regiona.

Konferencija koju organizuje Transportna zajednica a domaćin je Ministarstvo za kapitalne investicije Crne Gore fokusirana je na dve sesije, od kojih je prva posvećena Izveštaju o napretku akcionih planova Transportne zajednice i budućih aktivnosti u oblasti bezbednosti ;na putevima, železnici i olakšavanju transporta.

Druga sesija je posvećena jačanju povezanosti sa Zapadnim Balkanom i među članicama Centralno-evropske inicijative (CEI).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*