Mrežni operateri u Austriji se pripremaju za „blekaut”

Mrežni operateri u Austriji se pripremaju za duži i širi nestanak električne energijeFoto: Tanjug/shutterstock.com/ urbans, ilustracija

BEČ – Rizik za duži i širi nestanak električne energije, takozvani „blekaut”, prema mrežnim operaterima u Austriji narednih godina biće sve veći.

Prelazak na nove izvore energije su, kada je reč o bezbednosti snabdevanja, najveći izazov, navedeno je na forumu o bezbednosni snabdevanja električnom energijom.

Ministarstvo odbrane je procenilo rizik od „blekauta” u Austriji, u aktuelnom izveštaju, veoma visokim, preneo je Joanes Cimerberger, direktor operatera „Linc Štrom”.

Ukazao je da je do poremećaja u evropskoj mreži i „blekauta” došlo početkom godine na jugoistoku Evrope, kada je ispadanje jednog postrojenja u Hrvatskoj došlo do šireg poremećaja u snabdevanju strujom u delovima jugoistočne Evrope.

Nestanak struje se dogodio, kaže Cimerberger, u roku od svega 43 sekunde.

„To ide tako brzo da čovek ne može da preduzme odgovarajuće mere”, objasnio je on, prenosi Tanjug.

U Austriji, naveo je, pokazalo se da postoje bezbednosni mehanizmi koji su dobro odreagovali, pa je mreža stabilizovana za samo jedan sat.

Zadatak operatera u narednim godinama biće pre svega da se pripremi za mogući „blekaut” sa ciljem sprečavanja šireg nestajanja struje, rečeno je na Forumu.

U Austriji se vežba redovno slučaj „blekauta”, i preduzimaju druge mere, kao što je obuka osoblja.

Cimerberg ukazuje da će u budućnosti biti potrebno dodatno finansiranje kako bi se osigurala bezbednost u snabdevanju energijom.

Direktor „Viner nece” Tomas Maderbaher kaže da je neophodno uspostaviti kapacitete kojim bi se moglo upravljati, a obnovljivi izvori nemaju te mogućnosti, zbog čega se još uvek moraju koristiti fosilni izbori.

„Važno je da se prilikom prelaska na obnovljive izvore pripazi da postoji i dalje kapacitet kojim se može upravljati. Neophodan je postepeni prelazak”, objasnio je on.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*