MUP: Forenzika dokazala da se manipulisalo telefonom Koluvije

BEOGRAD –

Ministarstvo unutrašnjih poslova ističe da portal Nova svoju neodoljivu želju da svoju laž pretvori u istinu ovoga puta demonstrira zamenom teza i izvrtanjem činjenica kroz svoje najnovije scensko delo Vlast uhvaćena u laži: Forenzika dokazala da su Koluvijini telefoni netaknuti.

Naviknuti smo na svakodnevne laži koje plasira Nova i spremni smo da argumentima odgovorimo na svaku neistinu koju iznesu.

mup, srbije

Izvor: MUP Srbije

Pa da još jednom iznesemo i razjasnimo činjenice svima kojima nije jasno, a žele da shvate.

Forenzičko veštačenje je nedvosmisleno dokazalo da se manipulisalo telefonom Predraga Koluvije i ulazilo u telefonske fajlove, odnosno da su pojedini policijski službenici nepropisno postupali prilikom trijaže, izuzimanja i rukovanja digitalnim dokazima.

To je činjenica koja ni na koji način ne osporava navode iz saopštenja koje je početkom 2020. godine izdalo Specijalno tužilaštvo u kome se navodi da mobilni telefon lica Predraga Koluvije ne sadrži podatke o brojevima telefona i komunikacijama predsednika Aleksandra Vučića i njegovog brata Andreja sa osumnjičenim.

Iz navedenih činjenica teško je ne zapitati se kojom metodom zaključivanja i mišljenja i u kom cilju, autor teksta izvlači maliciozan zaključak i pita da li su pojedini inspektori zapravo izbrisali dokaze iz Koluvijinog telefona, to jest brojeve braće Vučić.

Podsećamo i da je Predrag Koluvija uhapšen 13. novembra 2019. godine, a da je istragom utvrđeno da je njegov mobilni telefon, u užem rejonu Policijske uprave za grad Beograd, bio uključen i aktivan na mreži mobilne telefonije još 16 dana od datuma hapšenja, što je protivno praksi forenzike.

Naredba za veštačenje privremeno oduzetih telefona od lica Predrag Koluvija doneta je od strane Tužilaštva za organizovani kriminal 20. novembra 2019. godine. Službi za specijalne istražne metode dostavljen je u pocepanom i neobezbeđenom omotu tek 12. decembra 2019. godine, odnosno 29 dana nakon hapšenja Predraga Koluvije.

Takođe, podsećamo javnost da je tek nakon krivične prijave Miloša Vučevića, dana 27. decembra 2019. godine, doneta naredba u kojoj se zahteva analiza i poređenje imenika i liste kontakata radi eventualnog pronalaska brojeva telefona lica označenih kao Aleksandar Vučić i Andrej Vučić, a po kojoj su veštaci Službe za specijalne istražne metode i postupili 22. januara 2020. godine.

Policijski službenik Slobodan Milenković je u januaru 2020. godine zvanično putem medija dao izjavu u kojoj tvrdi da navedeni kontakti nisu postojali.

Utvrđeno je i da je, svaki put kad je telefon Predraga Koluvije dostavljan na novo veštačenje bio ili nepropisno zapakovan ili bez ambalaže ili u promenjenoj i oštećenoj ambalaži o čemu postoji službena beleška i foto-dokumentacija. Praksa prilikom izuzimanja digitalnih dokaza se oslanja na jasno definisane protokole i instrukcije, a istraga je dokazala da su pojedine kolege iz Policijske uprave za grad Beograd te protokole zanemarile.

I nakon svega ponovljenog ne možemo da ne primetimo da novinari Nove u očajničkoj želji da izvrtanje činjenica prikažu istinom, nisu najjasniji, pa teze i zaključke izvode prilično konfuzno. Verujemo da će ovoga puta razumeti, u suprotnom ponavljaćemo dok ne razumeju.

Portal Nova u tekstu pod naslovom Vlast uhvaćena u laži: Forenzika dokazala da su Koluvijini telefoni netaknuti“ piše o tome da se nastavlja hajka na dvojicu inspektora beogradske policije Slobodana Milenkovića i Dušana Matića, koji su razotkrili aferu Jovanjica i uhapsili Predraga Koluviju i da je sada u igru uveden načelnik Sektora za specijalne istražne metode UKP Tomislav Radovanović. On je gostujući na jednoj TV, kako navodi Nova, nagovestio da su inspektori koje optužuju zapravo izbrisali dokaze iz Koluvijinog telefona, odnosno brojeve braće Vučić.

 

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*