Muzička i Baletska škola konačno dobijaju zgradu u Novom Sadu

РТВ (Јарослав Пап)
NOVI SAD –

Muzička škola „Isidor Bajić“ u Novom Sadu, posle 111 godina i Baletska škola u Novom Sadu, posle 72 godine, dobile su novu zgradu u tom gradu i u njoj će biti smeštene obe škole, ali i dve koncertne dvorane.

„Muzička škola posle 111 godina je na korak od svog vekovnog sna, da se useli u novu školu. Bila sam u nekoliko stotina muzičkih škola u Evropi, ovo će sigurno biti jedna od najvećih i najmodernijih, onakva kakvu Isidor Bajić zaslužuje. Sve ono što je Isidor Bajić počeo da radi, mi ćemo nastaviti, ali na jedna moderan način“, rekla je direktorka kole „Isidor Bajić“ Radmila Rakun Martinović.

RTV (Jaroslav Pap)

Ceo kompleks, u kojem će biti smeštene muzička škola, baletska škola i koncertna dvorana finansiran je iz budžeta Grada Novog Sada.

Učenici bi, prema najavama, trebalo da krenu na časove u drugom polugodištu sledeće godine, odnosno u januaru 2021.

„Baletska škola posle 72 godine dobija zgradu, tokom ovih 70 godina selili smo se na razne lokacije. Koncertna dvoranu koju ćemo ovde imati biće ne samo za učenike dve škole, nego i građane Novog Sada, jer grad ima samo dve scene koje se mogu koristiti za veće događaje.

Ovo je fantastičan umetnički centar koji će doprinositi ne samo razvoju ukupnog muzičkog obrazovanja naše omladine, već i svih građana“, rekla je direktorka Baletske škole u Novom Sadu Sanja Vučurević.

RTV (Jaroslav Pap)

Ona kaže da je vizija da baletska škola u Novom Sadu postane prva državna baletska akademija u Srbiji, tako da će učenici posle srednje škole imati gde da nastave školovanje.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kaže da će zgrada biti opremljena po najvišim standardima.

„Verujem da ćemo na početku drugog polugodišta sledeće školske godine, ako ne bude opstrukcije u pogledu tendera i ovo što vole izvođači nepredviđenih radova, verujem da ćemo videti đake u januaru 2021“, rekao je Vučević.

Naveo je i da će velika koncertna dvorana imati oko 450 mesta, mala oko 250, a još jedna dvorana Muzičke škole oko 180 mesta.

„Do sada smo investirali dve milijarde i dve stotine miliona dinara iz budžeta grada i za ovu godinu smo izdvojili 490 miliona dinara za nastavak, a dogovorili smo i da rebalansom budžeta obezbedimo, ako bude političke stabilnosti, još 350 miliona dinara i time bismo isfinansirali celu školu“, rekao je Vučević.

Tagovi

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*