Muzika ne poznaje granice

„Pijanistkinja i kompozitorka Julija Bal je veliki ambasador naše, a od transkripcije 12 edita brazilskog kompozitora Vila-Lobosa sa gitare na klavir, i brazilske kulture“ – rekla je danas pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević.

Govoreći uoči koncerta Julije Bal u Zavodu za kulturu Vojvodine, Miloševićeva je podsetila da je toj pijanistkinji, povodom Dana nezavisnosti Brazila, nedavno dodeljen visoki orden “Rio Branko”, dodajući da se ove godine obeležava osam decenija dobre diplomatske saradnje naše zemlje sa Brazilom i izrazivši zadovoljstvo što koncertu prisustvuje i ambasadorka Brazila Izabela Kristina de Azevedo Hejvert.

„Značaj ordena koji je Republika Brazil dodelila Juliji Bal potencira i činjenica da su to odličje uvek dobijala najveća svetska imena iz umetničkog, sportskog i naučnog života. Velika je stvar što danas promovišemo i zbirku Vila-Lobosovih etida koju je Julija priredila, a ovom prilikom želim da zahvalim Asocijaciji gitarista Vojvodine koja je pomogla u tom projektu“ – istakla je Miloševićeva.

Ona je podsetila i da je Pokrajinska vlada početkom ove godine izdvojila značajna sredstva za kupovinu muzičkih instrumenata Akademiji umetnosti u Novom Sadu što, kako je naglasila, u prethodne četiri decenije nikada nije učinjeno.

S druge strane, brazilska ambasadorka je takođe izrazila zahvalnost Juliji Bal, posebno ističući činjenicu da je ona prva kompozitorka koja je muziku Brazila, čiji sinonim je gitara, pretočila u klavirsku kompoziciju i tako, kako je rekla, napravila svojevrsno remek-delo.

U okviru današnjeg koncerta, Julija Bal je, na veliko zadovoljstvo publike u Zavodu za kulturu Vojvodine, izvela klavirske varijante Vila-Lobosovih 11. i 12. etide.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*