Na granici s Belorusijom 15.000 poljskih vojnika, Minsk poručuje da Varšava skriva informacije

Poljsko ministarstvo odbrane saopštilo je da je tokom noći bilo mnogo pokušaja upada migranata na teritoriju te zemlje iz pravca Belorusije. Granicu čuva 15.000 poljskih vojnika. Minsk kritikuje Varšavu jer nisu obavešteni o raspoređivanju vojske. Tvrde i da Poljska ne dozvoljava posmatračima da dođu na granicu kako ne bi snimili šta se zaista dešava.

Poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak rekao je da su zaustavljeni svi upadi na teritoriju te zemlje.

Migranti ulogorovani u šumi seku drvo u blizini granice

Migranti ulogorovani u šumi seku drvo u blizini granice

„Zaista nismo imali mirnu noć. Bilo je mnogo pokušaja da se upadne na teritoriju Poljske. Iz onog što sam čuli, svi ti napadi su zaustavljeni“, rekao je Blaščak i istakao da je 15.000 vojnika na granici.

U utorak uveče dve velike grupe migranata su uspele da probiju ogradu na prelazima Krinki i Bialoveza. Policija ih je privela, dok su neki uspeli da se vrate na belorusku stranu.

Migranti su i na granici Litvanije i Belorusije, zbog čega je Viljnus juče uveo vanredno stanje na delu svoje teritorije.

Novinar litvanskog javnog servisa koji izveštava iz Poljske kaže da se svaki dan čuje pucnjava sa beloruske strane i da beloruski vojnici najverovatnije žele da uplaše migrante, kako se ne bi vratili na teritoriju te zemlje.

Šarl Mišel taži da ojača fizička barijera

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao je u Berlinu Evropsku uniju da pomogne Poljskoj.

„Počeli smo da razmatramo finansiranje infrastrukture, kako bi postojala fizička granica. To mora smesta da se uradi“, rekao je Mišel.

Ističe da je u pitanju „brutalan, hibridni napad na granice Unije“.

„Granice Poljske i baltičkih država su granice EU. Svi za jednog, jedan za sve“, dodao je Mišel.

Minsk smatra da Poljska želi da sakrije informacije

Beloruski komitet nadležan za granice saopštava da je situacija u kojoj se migranti nalaze komplikovana, i da su pojačane snage na granici. Navode i da migranti dobijaju svu neophodnu meicinsku pomoć.

Poljski vojni kamion i policija u blizini granice

Poljski vojni kamion i policija u blizini granice

Kažu da su s druge strane poljski vojnici u punoj opremi, a da predstavnici medija i međunarodne organizacije nemaju pristup granici, jer Poljska ne želi da se vidi da njena vojska koristi oružje protiv migranata.

„Očigledno je da Poljska želi da sakrije informacije o tome šta se zaista dešava na granici“, navode iz ovog komiteta.

Belorusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je raspoređivanje 10.000 poljskih vojnika na granici značajna vojna aktivnost i da sprovođenje te aktivnost bez obaveštavanja beloruske straneoredstavlja kršenje bilateralnih sporazuma.

Kako je došlo do krize

Kriza je nastala nakon što je Zapad uveo sankcije beloruskoj vladi zbog nasilnog gušenja masovnih protesta prošle godine, a nakon izbora u kojima je Aleksandar Lukašenko proglasio pobedu. Opozicija tvrdi da su izbori pokradeni, što on negira.

Evropska unija, čije su članice Poljska i Litvanija, optužuje Minsk i da iz osvete podstiče migrante sa Srednjeg istoka i iz Afrike da pokušaju da uđu u Uniju preko Belorusije, dok Lukašenkova vlada negira da pokušava da isfabrikuje migrantsku krizu i krivi Zapad za prelaske preko granica. Potvrđuju da migranti idu ka granici, ali kažu i da se Varšava prema njima odnosi na nehuman način.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala je zemlje članice da prošire sankcije protiv režima u Belorusiji koji je, prema njenim rečima, odgovoran za „hibridni napad“ na EU.

„Beloruske vlasti moraju da shvate da im pritisak na Evropsku uniju kroz ciničnu instrumentalizaciju migranata neće pomoći da uspeju u svojim ciljevima“, poručila je fon der Lajenova u pisanom saopštenju.

 

 

 

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*