Na Grenelovom sastanku u Beloj kući mora biti i neko iz EU

(Фото Википедија)
(Foto Vikipedija)

Poslanik u Nemačkom Bundestagu i koordinator za transatlansku saradnju u nemačkom MSP Peter Bajer ne dovodi u vezu objavljivanje predloga optužnice za ratne zločine protiv Hašima Tačija sa pokušajem da se minira dijalog koji je Ričard Grenel sa predstavnicima Beograda i Prištine zakazao za subotu, ali taj susret vidi kao netransparentan i smatra da u Beloj kući na razgovorima mora da bude i predstavnik EU.

Bajer, koji je ranije izjavio da postoje indicije o pokušaju da se u Vašingtonu postigne „prljavi sporazum”, kaže da jeste iznenađujuće što je optužnica objavljena uoči najavljenog sastanka u Vašingtonu.

Ali, ističe da je ona bila pripremljena ranije i smatra da odlaganje sastanka u Vašingtonu nije nešto što treba da bude objavljeno na tviteru, aludirajući na Grenelovu objavu da se sastanak u Vašingtonu odalaže.

„ Postoje ozbiljni razlozi za takvu odluke. Po mom mišljenju saopštenje o optužnici protiv Tačija pokazuje odgovornost i ozbiljan rad na vladavini prava, što je ključan i najvažan element u procesu pomirenja i dostizanja potpuno funkcionalne vladavine prava u pravosudnom sistemu na Kosovu i Metohiji , a i rešavanje otvorenih pitanja iz prošlosti” smatra Bajer.

Tvrdi, međutim da je bio iznenađen što je optužnica, kako kaže saopštena u sredu.

„Nisam znao da se radi na tome. Tajming je interesantan ali svakako je reč o prvom signalu u toj zemlji kada je reč o radu na vladavini prava na jedan ozbiljan način. Reč je zapravo o koraku koji se iz evropske perspektive pozdravlja”, precizirao je svoj stav za Tanjug Bajer i dodao da objavljivanje optužnice ne mora, ali može biti povezano sa odlaganjem sastanka u Vašingtonu, te da na to gleda kao na špekulacije.

Na pitanje da li je u Bundestagu prošle nedelje, kako je ovde preneto, javno pozvao Beograd i Prištinu da ne idu u Vašington, Bajer kaže da je samo zahtevao da i EU bude uključena u Grenelovu inicijativu i da predstavnik EU bude prisutan na sastanku u Beloj kući.

„Niko u Berlinu, niti u ostatku EU nije bio svestan značaja prisustva nekoga iz EU na tom sastanku” rekao je on.

Upitan da li u pozadini cele ove situacije stoji i neslaganje Nemačke i SAD koje se reflektuje na rešenje kosmetskog problema , a za koje u Vašingtonu, stiče se utisak, ima prostora za kompromis, Bajer kaže da nije reč o neslaganjima samo sa Nemačkom.

„To je evropski problem. Jer samo EU može da garantuje konstruktivan, siguran put ka učlanjenju u EU. To je politički proces. Mi radimo na tome da se dostigne veća transparentnost u inicijativama Vašingtona”, kaže on.

Bajer dodaje da ima informacije o pokušajima da se organizuje sastanak između specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka i izaslanika SAD Ričarda Grenela, ali za sada u tome nije postignut uspeh.

„Ono na čemu ja radim je insistiranje na većoj otvorenosti američkog izaslanika Ričarda Grenela i to sam sam tražio u obraćanju u Bundestagu prošle nedelje. On smatra da nekoordinisanje aktivnosti Vašingtona sa evropskim partnerima nije dobra ni za građane i Srbije ni Kosmeta i da zato insistira na većoj transparentnost bilo kog sporazum koji bi se mogao potpisati u Vašingtonu.

„Možda su sve to špekulacije, ali postoje pretpostavke da će neka vrsta sporazuma biti potpisana, jer u suprotnom oni uopšte ne bi organizovali sastanak u Beloj kući” pita se on.

Podseća da su Beograda i Prištine, u centru Evrope, koje su okružene zemljama članicama EU, a da niko sa evropske strane nije pozvan u Belu kuću. O tome je, dodao je, govorio u Bundestagu i insistirao da SAD, kao veoma blizak saveznik pozovu Miroslava Lajčaka ili neko drugog iz EU.

Povodom njegovih kritičkih izjava na račun Grenelove inicijative za sastanak predstavnika Beograda i Prištine u Beloj kući Bajer kaže, da je javno i na TV i na fejsbuku rekao da se, prema indicijama koje ima u Vašingtonu sprema „prljavi” sporazum.

Na pitanje na šta misli kada kaže „prljavi” sporazuma Bajer odgovara da je to po njegovom mišljenju sporazum o – ukidanje Specijalnog tužilaštva za zločine na Kosovu, koji ima potpunu podršku EU i razmena teritorija po etničkim linijama, bez podrške kosmetskih građana.

Zbog toga kaže i upozorava da je jedini sveobuhvatni sporazum između Beograda i Prištine, može biti onaj koji će omogućiti i učlanjenje u EU i da svaka strana to mora da shvati.

Na pitanje koji to predlog sporazuma nudi EU, a koji bi uvažio i srpske interese Bajer kaže da rešenje zavisi od Beograda i Prištine, a da je EU spremna da vodi proces i da bude posrednik i pomaže i samim tim da vodi obe strane ka učlanjenju u EU.

„Imajući u vidu istoriju odnosa između dve strane znam da to nije lak posao, zato ne smatram da treba da se žuri ili da se daju predlozi poput „Uzmi ili ostavi”. Svestan sam da je reč o komplikovanom, teškom procesu koji ne uključuje i promenu Ustava, što takođe nije lako. Ali ne samo ja, već i EU želi da vidi konstruktivan proces pregovora koji će prvobitno voditi ka konačnom sporazumu koji će biti pravnoobavezujući koji će utabati put ka obostranom priznanju”, kaže on.

Bajer precizira da će na kraju biti potrebno ne samo de fakto, već i de jure priznanje.

„Kada god to kažem vidim da se ljudi iznenade, ali to nije ništa novo, jer je to jasno od samog početka. Znam da nije lako i da je teško, ali korak po korakom, kao što je bio nemačko-nemački sporazum, privremeni i prelazni sporazum koji će na kraju voditi do međusobnog priznanja jer jedino tako vidim put ka punopravnom učlanjenju u EU”, poručuje.

Nisam pesimističan kada je reč o tome, zaključuje, već optimističan ako postoji ozbiljna želja i posvećenost ka konstruktivnom dijalogu i pregovorima sa EU. Mi u Nemačkoj smo spremni da podržimo takav proces.

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*