Na leskovačkoj ginekologiji zaraženo 15 zaposlenih, pozitivna i jedna beba

Izvor: N1

Na Odeljenju ginekologije i akušerstva u Opštoj bolnici Leskovac koronavirus je potvrđen kod 15 zaposlenih, a među zaraženima je i beba stara devet dana, koja je sa majkom prebačena u Klinički centar Niš, potvrdio je direktor te zdravstvene ustanove Nebojša Dimitrijević.

Među zaraženima su četiri anestziologa, što je dovelo do toga da se poslednjih dana smanji broj operacija. Zaposleni i pacijenti se od danas svakodnevno antigenski testiraju, i po direktorovim rečima nije bilo obolelih od jutros.

„Vršimo testiranje radnika svakodnevno, da bi sprečili širenje i čekamo da prođe period inkubacije da vidimo da li je još neko zaražen“, kazao je Dimitrijević.

On je dodao da su izvršili kompletnu dezinfekciju neonatalne službe i odeljenja ginekologije, a da je beba sa majkom poslata za Niš – jer je takav protokol.

„Neko od članova porodice porodilje je bio zaražen koronavirusom i odmah je rekla da je imala kontakt ali su, hvala Bogu, dobro i nemaju teške simptome. Majka nije pri porođaju zarazila nikoga od upošljenika i porodilja, svi koji su bili sa njom u kontaktu su testirani i svi su negativni“, kazao je Dimitrijević.

Svi koji su bili pozitivni poslati su u kućnu izolaciju, izvršeno je i odvajanje starijih pacijenata sa priduženim bolestima.

„Radimo sve da sprečimo dalje širenje virusa“, rekao je Dimitrijević.

Kada je reč o stanju u leskovačkoj kovid bolnici, direktor ističe da trenutno imaju 30 hospitalizovanih pacijenata i da većina njih nema nikakve simptome.

„Od onih koji su bili na gornjoj ginekologiji, niko nije imao simptome. Radimo testove i ne znamo da li je omikron, ali po simptomima, s obzirom da su lakše kliničke slike može se reći da je taj soj u pitanju“, rekao je on.

Što se tiče hospitalizovanih pacijenata, Dimitrijević je naveo da su to uglavnom starije osobe sa pridruženim bolestima.

„Niko nema tešku kliničku sliku, vrlo retko imaju upalu pluća i mogu da kažem da je potuno drugačija situacija za raliku od prošle godine, što je dobro“, kazao je Nebojša Dimtrijević.

Prema poslednjem izveštaju leskovačkog Zavoda za javno zdravlje, u Jablaničkom okrugu na koronavirus su testirane 626 osobe, a pozitivan nalaz potvrđen je kod 159. Među obolelima, najviše je u Leskovcu, njih 87, u Vlasotincu , 16 osoba je iz Lebana, 15 iz Bojnika i 13 iz Medvedje.

Struktura novoobolelih je 93 zaposlene osobe, 32 nezaposlene, 26 penzionera, 5 učenika, dva studenta i jedno dete.

 

 

 

IZVOR:N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*