Na maloj maturi u jednoj školi đaci i iz šest osmoletki

Izvor: N1/arhiva
U vreme trodnevne provere znanja 27, 28. i 29. juna, radi bezbednosti, završni ispit će biti polagan u prostorijama većih škola i sportskih hala. – Za osmake iz 193 beogradske osnovne škole testiranje će biti organizovano u 98 osmoletki i jednoj srednjoj školi U jednoj učionici s najviše 16 đaka dežuraće dva nastavnika.

Posle niza nepredvidivih i masovnih dojava o navodno postavljenim bombama u školama, zatim i gotovo nepreglednog niza spekulacija, teoretisanja, nagađanja i pretpostavki u medijima o tome kako će se osigurati da đaci i nastavnici budu bezbedni, a da se mala matura, kao ispit visokog rizika, neometano održi – najzad osmoletke imaju Plan sprovođenja završnog ispita za kraj osnovnog obrazovanja. Uvidom u taj plan, ali i u prateća dokumenta u vezi s organizacijom predstojeće trodnevne provere znanja koja su osmoletke dobile od resornog ministarstva, „Politika” saznaje da će se broj ustanova u kojima će se organizovati polaganje male mature drastično smanjiti tako što će đaci iz dve, tri, pa i šest osmoletki istovremeno raditi testove na najvažnijoj trodnevnoj proveri znanja pod jednim krovom osnovne ili srednje škole, a negde i sportske hale.

– U dane polaganja 27, 28. i 29. juna, radi sprovođenja mera zaštite i obezbeđivanja sigurnosti i bezbednosti učenika i zaposlenih, završni ispit će se polagati u prostorijama tačno određenih osnovnih i srednjih škola, sportskih hala i ustanova obrazovanja, prema rasporedu koji će školama dostaviti svaka okružna komisija – piše u planu koji je utvrdio i potpisuje Branko Ružić, ministar prosvete.

Taj je plan, navodi se, donet na osnovu predloga i konsultacija Republičke komisije za sprovođenje završnog ispita, prijemnih ispita i upisa u srednje škole i Ministarstva unutrašnjih poslova, s namerom da se osigura bezbednost ispitnog procesa i svih koji u njemu učestvuju. Da je na republičkom nivou za oko 60 odsto smanjen broj školskih objekata u kojima će se održavati završni ispit i da je taj broj sada 522 od 1.260, koliko ih je bilo planirano u početku, podaci su koje je javnosti predočio ministar prosvete. – Na nama je da garantujemo potpunu sigurnost, ali i da omogućimo da svi učenici imaju jednake uslove za polaganje testova – rekao je Ružić.

Po novom predlogu sprovođenja najznačajnijeg testiranja za kraj osnovnog obrazovanja u Beogradu, đaci iz gotovo polovine ukupnog broja prestoničkih osnovnih škola polagaće malu maturu na nepoznatom terenu – u školama koje nisu njihove matične. Tako će, na primer, jedna srednja škola na Čukarici biti domaćin završnog ispita za osmake iz četiri osnovne škole iz ove opštine, a jedna osmoletka u Lazarevcu, osim za svoje učenike, organizovaće matursko testiranje i za učenike osmog razreda iz još pet lazarevačkih osmoletki.

Od 193 osnovne škole, navedene u „Novom predlogu organizacije završnog ispita u velikim objektima osnovnih i srednjih škola” za područje Beograda, a u kojima bi se inače organizovalo polaganje male mature da nije bilo serijala bezbednosnih pretnji zbog navodno postavljenih eksplozivnih naprava, završni ispit će se upriličiti u svega 98 osmoletki i jednoj srednjoj školi. Na maturu „u goste”, to jest u neke druge kuće znanja, van matičnih škola koje završavaju, ići će osmaci iz 95 škola. Samo 38 osnovnih škola glavnog grada ovo najznačajnije testiranje organizovaće samo za svoje učenike, a među njima je i 14 osmoletki za učenike sa smetnjama u razvoju. U najvećem broju slučajeva jedna škola biće domaćin učenicima još jedne škole na završnom ispitu, a u planu je, očito, i da će osmaci iz pet privatnih osnovnih škola malu maturu polagati u odajama državnih osmoletki.

– Na lokacijama na kojima se realizuje testiranje za više osnovnih škola, svaka osnovna škola ima svoj prostor vidno označen (ukoliko su đaci iz više škola u jednoj prostoriji) s dovoljnim brojem dežurnih nastavnika i supervizora – predviđeno je izmenama i dopunama Stručnog uputstva za sprovođenje završnog ispita.

Iz tog dokumenta je izbrisano prvobitno pravilo da osmaci polažu maturu u „svojoj školi” u učionicama, kad nije moguće okupiti ih sve u većim prostorijama, kao što su fiskulturna ili svečana sala, čime je potvrđeno da neće svi polagati u matičnim zdanjima škola u kojima su sticali osmogodišnje obrazovanje. Novina je i da će u ispitnim učionicama moći da bude raspoređeno maksimalno 16 učenika, umesto 12, kako je ranije bilo predviđeno. Sad je pravilo da „ako se ispit polaže u učionicama, za svaku treba predvideti dva dežurna nastavnika na najviše 16 učenika”, a i dalje važi da na ispitu đacima jedne škole „dežuraju nastavnici iz drugih osnovnih škola, a u slučaju da ih nema dovoljno, mogu se angažovati profesori srednjih škola”.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*