NA MORE U ZADNJI ČAS U Crnu Goru od juče sa najjeftinijim testom, počinju GUŽVE NA GRANICAMA

Granični prelaz Dračenovac

S obzirom na to da je korona virus većini upropastio planove za ovo leto, kako je došlo do popuštanja mera i olakšica za prelazak granice ka Crnoj Gori mnogi su se odlučili da ipak u septembru krenu na more i iskoriste poslednji trzaj leta. Kako kažu u AMSS, sada se čeka oko pola sata za prelazak granice, ali se veće gužve očekuju po podne.

I dok naši državljani kreću put Jadranskog mora na godišnje odmore, Crnogorci će, ovim popuštanjem mera, da iskoriste priliku i malo ožive turističku sezonu koja je ove godine blago rečeno „umrla“.

Nema sumnje da će olakšice koje je donelo crnogorsko Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT) i koje važe od juče, naši državljani iskoristiti jer je sada dosta jeftiniji prelazak granice. Tako na primer, četvoročlana porodica sada treba da izdvoji 4.800 dinara za negativni nalaz na serološkom testu na Igm tela, koji vam je sada potreban, umesto prethodnih 24.000 dinara za PCR test.

Podsetimo, poslednja odluka koju je NKT donelo je da građani Srbije mogu da uđu u tu zemlju sa najjeftinijim serološkim testom, saopšteno je na zvaničnom sajtu Vlade Crne Gore.

Ovo znači da naši građani u Crnu Goru od juče mogu da uđu i sa negativnim nalazom na serološkom testu na Igm tela koji košta 1.200 dinara, a ne sme biti stariji od 72 sata. Ovom odlukom, Srbija se i dalje nalazi na žutoj listi za ulazak u Crnu Goru, a dodaje se i da test ne moraju da imaju deca mlađa od pet godina.

Građani Srbije su do sada mogli da uđu u Crnu Goru uz negativan nalaz na PCR testu ili uz pozitivan rezultat serološkog testa na Igg antitela kao dokaz da su u nekom trenutku preležali korona virus, a on košta 2.400 dinara.

Do sada su naši državljani morali da plaćaju PCR test koji je koštao 6.000 dinara i da čekaju satima u redovima da bi se testirali, osim ako nisu preležali koronu pa su to mogli da potvrde serološkim testom koji je bio pozitivan na Igg antitela.

Imajući u vidu da testiranje na Igm antitela košta oko 1.200 dinara i može da se radi u privatnim laboratorijama, ušteda vremena i novca za, primera radi, četvoročlanu porodicu je očigledna.

AMSS: Očekuju se gužve na granicama

Pre polaska na put obavezno proverite i kakvo je stanje na putevima, kako vas na granici ne bi sačekalo iznanađenje u vidu višečasovnog čekanja.

Trenutno, kako tvrde u AMSS, nema dužih zadržavanja na graničnim prelazima sa Crnom Gorom, ali je nešto duže čekanje moguće u toku dana.

– Na graničnim prelazima sa Crnom Gorom trenutno zadržavanje je oko 30 minuta, ali se očekuje da u toku dana to bude i duže s obzirom da je vikend, a i da je došlo do popuštanja mera – kažu za „Blic“ iz AMSS-a.

Na graničnim prelazima Špiljine, Dračenovac i Jabuka zadržavanje je oko 15 minuta, dok se na najfrekventnijem prelazu Gostun čeka oko 30 minuta.

 

IZVOR:BLIC

 

FOTO: MUP CRNA GORA / SCREENSHOT

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*