Na Novom Zelandu posle tri meseca zatišja, virus se ponovo širi

VELINGTON –

Posle tri meseca zatišja, korona virus se ponovo širi na Novom Zeland, saopštili su danas zvaničnici te zemlje, a tokoma dana očekuje se da premijerka Džasinda Ardern obelodani odluku da li će vanredne mere u Ouklandu biti produžene.

Nadležni su danas prijavili još 12 novih slučajeva kovida-19 koji su listom svi bili povezani sa istim izvorom, otkrivenim pre dva dana, među članovima jedne porodice u Ouklandu, prenosi Rojters.

korona, kovid, 19, zariste, svet

                                                                                                                                                                                 Pixabay

Zvaničnici tvrde da je virus, koji je izazvao novi talas zaražavanja, stigao iz inostranstva i nastavljaju da istražuju kako je dospeo do porodice u Ouklandu.

Premijerka Ardern insistira na svojoj taktici ranog i snažnog odgovora na pojavu virusa i danas bi trebalo da saopšti novozelandskoj javnosti da li će vanredno stanje u Ouklandu biti produženo.

U javnosti je sve prisutnija strapnja da bi produženje vanrednog stanja moglo dodatno da ošteti načetu domaću ekonomiju.

Visoki zvaničnik zdravstveog sektora na Novom Zelandu, Ešli Blumfild, ocenio je da su ohrabrujući pokazatelji u vezi sa novim žarištem u Ouklandu, ali je dodao da nadležni imaju informacije o zaražavanjima u još dve oblasti, koja bi tek trebalo da budu ispitana.

Ministar zdravstva Novog Zelanda Kris Hipkins izjavio je da je testiranjem genoma najnovijeg virusa utvrđeno da je stigao iz Velike Britanije ili Australije, ali da tek treba da se utvrdi na koji je način dospeo do zaražene porodice iz Ouklanda.

On je odbacio spekulacije nekih eksperata da se virus „tiho širio u Ouklandu nedeljama unazad“, rekavši da postoje pouzdani dokazi da ta pretpostavka nije tačna.

Peru: Skoro 10.000 novozaraženih samo u jednom danu

U Peruu je zabeleženo čak 9.441 novih slučaj kovida-19 u samo 24 sata, čime je ukupan broj potvrđenih slučajeva dostigao 507.996.

Prema pisanju TAS, broj preminulih u Peruu je 25.648, a 348.006 pacijenata se oporavilo.

Predsednik Perua Martin Vizkara je još u martu proglasio vanredno stanje, koje je kasnije pooštreno uvođenjem policijskog časa.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*